Engedély nélkül jelenít meg dalszövegeket a Google

Engedély nélkül jelenít meg dalszövegeket a Google

2019. június 19. 09:25, Szerda
Egy oldal több éven át tartó jogsértéseket vetett a webes óriás szemére.

A Google egy ideje már dalszövegeket is megjelenít a keresési eredményeiben - de ezt részben engedély nélkül teszi - legalábbis ezt állítja a Genius.com, amely úgy véli, hogy az óriáscég 100 dalszövegét használta fel jogellenesen. A The Wall Street Journal megvizsgálta a Genius.com állításait és megerősítette azokat. A Google jelezte, hogy megvizsgálja a felvetéseket.

A Google jogellenes gyakorlata úgy bukott le, hogy a platform megjelölte a dalszövegeit, így később fel tudta ismerni, ha azokat vagy azok egy részét bármely más portál átvette. A Genius.com már 2017-ben felhívta a jogsértésekre a Google figyelmét, de a társaság csupán annyit reagált, hogy a dalszövegeket a partnerei licencelték és hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi a szerzői jogot. Emellett rámutatott, hogy a megállapodásokban foglalt feltételek betartásáért a licencpartnereik felelősek és ha kiderül, hogy valamelyik partner nem tartotta be az előírásokat, akkor befejezik vele az együttműködést.

Az egész gyakorlat a Desiigner nevű rapper Panda című zeneszámával kezdődött. A portál együtt dolgozott a rapperrel és megkapta tőle az eredeti szöveget, amely végül felkerült a Google keresési indexébe. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mindez hogyan történt és a Genius.com egyelőre nem tudta bizonyítani, hogy a dologban érintett volt a webes vállalat is.

A Genius.com körülbelül 2016-tól kezdte megjelölni a dalszövegek egy részét, hogy azok bármikor azonosíthatók legyenek. Így fedezte fel azt is, hogy körülbelül 100 módosított dalszöveg érhető el a Google keresőjében. A probléma csak az, hogy a dalszövegek más oldalakon válnak elérhetővé, nem a Genius.com-on, amelynek a partnerei között van a Spotify és az Apple. A két cég a dalszövegeket integrálja a szolgáltatásaiba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások