A Facebook feldarabolása csak súlyosbítana a helyzeten

A Facebook feldarabolása csak súlyosbítana a helyzeten

2019. július 2. 09:30, Kedd
Az Instagram vezetője úgy vélte, hogy egy ilyen intézkedés egyáltalán nem lenne jó ötlet.

Adam Mosseri, az Instagram első embere szerint az őt leginkább foglalkoztató kérdések, például a kiberzaklatás, az álinformációk, a gyűlöletbeszéd vagy a választásokba való beavatkozás exponenciálisan nőnének, ha feldarabolnák a platformokat. Úgy véli, a problémák önmagában egy ilyen intézkedéstől nem szűnnének meg, de a szolgáltatások már nem oszthatnák meg az erőforrásaikat a gondok orvoslására.

A menedzser szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Facebook csapatában sokkal több fejlesztő dolgozik a biztonsággal kapcsolatos kérdések megoldásán, mint ahány embert egyáltalán az Instagram foglalkoztat. Mosseri elismerte, hogy mivel a feldarabolás gondolata az elmúlt időszakban népszerű lett, ezért a menedzsmentben ők is foglalkoznak a témával, de nem rendelkeznek vésztervvel. Az üzletember hozzátette, hogy nem igaz, hogy a Facebook, az Instagram és a Facebook Messenger monopolhelyzetben lenne, hiszen a videók területén ott a YouTube, míg az üzenetküldő szolgáltatásoknál az iMessage, Japánban a Line és Dél-Koreában a Kakao.

A platform a jövőben nem fogja mutatni a lájkok számát, illetve azt sem, hogy egy dolog konkrétan hány személynek tetszett. Ezt a menedzser azzal indokolta, hogy nem akarják, hogy a felhasználók túlzottan arra összpontosítsanak, hogy egymással versenyezzenek. A megoldást egyelőre határozatlan ideig Kanadában tesztelik, utána döntik el, hogy bevezetik-e globálisan is. Készek olyan döntéseket hozni, amelyek azt eredményezik, hogy kevesebben használják az Instagramot, de a platformon maradók nagyobb biztonságban és jobban érezzék magukat.

Januárban kiderült, hogy Mark Zuckerberg azt tervezi, hogy összekapcsolná az Instagramot, a WhatsAppot és a Facebook Messengert. Mosseri februárban azt jelentette be, hogy elrejtenék az önpusztítást népszerűsítő tartalmakat. Emellett ismertté vált, hogy már nem a Facebook, hanem az Instagram a menő. Az elmúlt hónapokban a Facebook feldarabolása mellett érvelt Cory Doctorow kanadai sci-fi-író, újságíró, a Boing-Boing blog társüzemeltetője és a Electronic Frontier Foundation egyik legismertebb tagja, valamint Chris Hughes, a Facebook negyedik társalapítója is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások