Gyűlnek a bizonyítékok a Facebook ellen

Gyűlnek a bizonyítékok a Facebook ellen

2019. október 2. 08:43, Szerda
A következő hónapokban sokasodhatnak a közösségi portál gondjai, ahogy egyre több szereplő áll elő a vele történt jogsértésekkel.

A The Wall Street Journal értesülései alapján a Snap Inc. elkészítette a Voldemort projekt nevű dossziét, amelyben az Instagram vitatott és versenyellenes üzleti praktikáit gyűjtötte össze. A cég a dokumentumokat az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) akarja átadni.

A Snap Inc. hosszabb ideje elkeseredett harcban áll a Facebook leányvállalatával, az Instagrammal. Utóbbi társalapítója, Kevin Systrom márciusban ismerte el, hogy az Instagram történetek funkciója valójában egy Snapchat-funkció másolata. A menedzser azzal indokolta a lépést, hogy az Instagram-profilok hosszú ideig hemzsegtek a Snapchat-linkektől és a felhasználók össze akarták kötni egymással a két terméket, ezért megadták nekik azt, amire vágytak.

A Voldemort projekt ugyanakkor nem csupán ezeket az időközben ismertté vált információkat tartalmazza, hanem olyan extrémebb stratégiákat is, amelyeket a Facebook a konkurenciaharc során bevetett. A dosszié szerint az Instagram nyomás alá helyezte az influenszereket, hogy nem tölthetnek fel a profiljaikra Snapchat-tartalmakat. A szabálysértőket azzal fenyegették meg, hogy elveszíthetik a Verified, azaz ellenőrzött státuszukat.

Egy további felvetés azt taglalta, hogy az Instagram a keresési funkciójában blokkolta azon tartalmakhoz a hozzáférést, amelyek Snapchat-szűrőt vagy -videót tartalmaztak, illetve amelyek a #snapchat hashtaget alkalmazták. Ezenkívül a szolgáltatás nem engedélyezte a Snapchat-profilokra mutató hivatkozások elhelyezését. A Snap Inc. kiemeli, hogy e stratégiáknak és módszereknek a Facebook összes olyan vetélytársa ki van téve, amelyeket a társaság nem tud felvásárolni. A cég közölte, hogy az FTC jelenleg is gyűjti több tucatnyi IT-menedzser és alkalmazásfejlesztő tanúvallomásait, s ezek az információk egy versenyhatósági eljárás elindításához vezethetnek.

Júniusban az FTC egyébként már engedélyt kapott arra, hogy kivizsgálja a közösségi platform esetleges piaci versenyjoggal ellentétes döntéseit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások