Új ritkaföldfém-bányákat keres Ausztrália

Új ritkaföldfém-bányákat keres Ausztrália

2019. október 16. 08:46, Szerda
Az ország Kínán kívüli lelőhelyeket akar felkutatni, hogy így csökkentse az ázsiai államtól való függőségét.

A ritkaföldfémek közé összesen 17 fém tartozik, ezek a szkandium, az ittrium, a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium, a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium és a lutécium. Ezek az ásványok rendkívül értékesek és számos területen létfontosságúak.

Ausztrália tárgyalásokat kezdett az Amerikai Egyesült Államokkal, Japánnal és Dél-Koreával olyan ritkaföldfém-lelőhelyek és -bányák kereséséről, amelyek Kínán kívül üzemelnek. A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az érintett országok a jövőben ne függjenek annyira Kínától, amely jelenleg a ritkaföldfém-piacon meghatározónak számít.

Matt Canavan erőforrásokért felelős ausztrál miniszter kiemelte, hogy jó esély van a globális együttműködésre ezen ásványok kínálatának diverzifikálásra. A ritkaföldfém-piacok összpontosítása kockázatot jelenthet e kritikus ásványok ellátásának biztonsága és megfizethetősége szempontjából. Ausztrál hivatalnokok a múlt héten már tárgyalásokat folytattak egyesült államokbeli kollégáikkal arról, hogyan lehetne a legjobban segíteni a ritkaföldfém-lelőhelyeket felkutató és a hosszú távú ellátást célzó projekteket.

A korábbi kínai fenyegetésre reakcióként Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét. Az USA nyersanyag-stratégiájának fő eleme lett a bányászat támogatása, a megerősített kutatás, az anyagok felderítése és feldolgozása, az újrafeldolgozás és a más országokkal való együttműködés. Az amerikai belügyminisztérium 35 olyan nyersanyagot azonosított, amelyek kritikusak a lakosság és az állam működése, valamint a nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül 31 esetében szorul importra az USA, míg 14-et egyáltalán nem tud a saját területén kibányászni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások