Megszületett a netes sugárzás jogdíjáról szóló amerikai rendelet

Megszületett a netes sugárzás jogdíjáról szóló amerikai rendelet

2000. december 12. 07:06, Kedd
[Register] A napokban aláírt rendelet értelmében amerikai rádióállomások ezentúl külön jogdíjat kell, hogy fizessenek az interneten sugárzott adásukban található zeneszámok után.

Az adók eddig csak azért fizettek jogdíjat a kiadóknak, hogy hagyományos rádióadás keretein belül sugározhasság a zeneszámokat. Az interneten keresztüli adatfolyamként való továbbításért az adók eddig nem fizettek. Az új rendelet létrehozása azután került napirendre, hogy az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete (RIAA - Recording Industry Association of America) felkérte a törvényhozó szerveket, hogy tegyék külön jogdíjkötelessé az interneten keresztüli sugárzást. A rendelet alapján a hagyományos rádiósugárzásra ezentúl különböző jogszabályok érvényesek, mint az internetesre.

A RIAA kérésének egyik célja az volt, hogy tisztázódjanak az online zenesugárzás jogszabályi keretei, de leginkább az ezzel járó többletbevétel megszerzése adta a motivációt. A RIAA a múlt hónapban már megszerezte a jogot, hogy a neten adatfolyamként zenét sugárzó társaságokat jogdíj fizetésére kötelezze.

A rádióállomások a hírt természetesen mérsékelt lelkesedéssel fogadták, mivel ezentúl ugyanazért a zeneszámért többet kell majd fizetniük. Az, hogy az internetes továbbítás jogdíja mennyibe kerül majd a hagyományoshoz képest, egyelőre nincs meghatározva. Az ezzel kapcsolatos döntés a jövő év elejére várható.

Azok a társaságok, akik kizárólag internetes sugárzással foglalkoznak, örülnek az új rendeletnek. Mivel ők már egy ideje fizetnek az online sugárzásért, úgy gondolják, hogy így legalább a rádióállomásokkal egyező feltételekkel fognak tudni működni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások