Franciaország - megbüntették az Apple-t a telefonok lassítása miatt

Franciaország - megbüntették az Apple-t a telefonok lassítása miatt

2020. február 10. 18:18, Hétfő
A kaliforniai konszernnek a két évvel ezelőtt komoly botrányt kiváltó ügyben kell bírságot fizetnie.

A Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression Des Fraudes (DGCCRF), azaz a helyi versenyhivatal bejelentette, hogy 25 millió euró megfizetésére kötelezte az Apple-t azért, mert 2017 végén kiderült, hogy szándékosan visszafogta egyes régebbi típusok teljesítményét, hogy megelőzze a nem kívánt problémákat és erről a lépésről semmilyen formában sem tájékoztatta az érintett felhasználókat.

A gyártó a régebbi okostelefonok esetében (egészen az iPhone 6 és 6s Plus típusig bezárólag, beleértve az iPhone SE-t is) szándékosan, egy szoftveres frissítés révén fogta vissza a teljesítményt. Erre állítólag azért volt szükség, mert a fokozatosan öregedő akkumulátorok már nem minden esetben tudták garantálni a folyamatos működést, ami különösen a legnagyobb teljesítményt igénylő feladatok közben fordulhat elő. Tényleges technikai akadályról van szó, az eljárást azonban nem kötötték a felhasználók orrára, amikor azt az iOS 10.2.1-es verziójával bevezették.

A DGCCRF kiemelte, hogy az iOS frissítését nem lehetett visszacsinálni és a vásárlók kénytelenek voltak a készülékeik akkumulátorait kicserélni, ha akarták, ha nem. Voltak ugyanakkor, akik nem úszták meg ennyivel, hanem teljesen új terméket kellett venniük. A francia gazdasági minisztérium alá tartozó hivatal azzal vádolta meg az Apple-t, hogy "megtévesztő üzleti gyakorlatot" alkalmazott. Az óriáscég a döntéssel kapcsolatban közölte: csupán meg akart bizonyosodni arról, hogy az iPhone készülékek olyan sokáig működnek, ameddig csak lehetséges.

Laetitia Vasseur és Samuel Sauvage, a Hop nevű francia fogyasztóvédelmi szövetség társalapítói a botrányos hulladékkezelési gyakorlatok elleni történelmi győzelemről beszéltek. Az eljárást egyébként a Hop kezdeményezte a DGCCRF illetékeseinél. A szervezet jelezte, hogy fontolóra veszi az iPhone-vásárlóknak okozott kár miatt további kártérítési igények benyújtását a vállalat ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások