Itt az Android 11 első előzetese

Itt az Android 11 első előzetese

2020. február 25. 14:18, Kedd
Eközben pedig a Huawei-szankciók kapcsán is részletesebb magyarázatot szolgáltatnak.

A Google némi meglepetést okozott azzal, hogy a szokásos időpont (március) helyett már most, február végefelé bejelentette az Android 11 első fejlesztői előzetesének elérhetővé tételét. Ezt ugyan (ahogy azt maga a név is jelzi) kifejezetten fejlesztőknek szánják, a szintén most közzétett hivatalos menetrend azonban már jelzi, hogy nagyjából mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban.

Az első előzetes jelen pillanatban néhány erre kijelölt típuson elérhető, ezek sorrendben a Pixel 2/XL, a Pixel 3/XL, a Pixel 3a/XL, valamint a Pixel 4/XL. Ezen telefonokon kézzel tölthetjük le a teljes állományt, ezt pedig szintén kézzel (flashelés útján) telepíthetjük, ami szintén azt hivatott megelőzni, hogy felhasználók széles tömegei próbálják azt ki, hiszen ez a verzió számos problémával együtt vált most elérhetővé. A cég szerint optimalizálják az 5G-sebességeket, javítanak a kamerával, a képkezeléssel, az hálózati elérhetőséggel, valamint a biztonsággal és adatkezeléssel kapcsolatos élményen, miközben az értesítők terén is több változtatást valósítanak meg, amelyek révén többek között ezen értesítők külön párbeszédszekcióban jelennek meg, a válaszokban pedig immár képeket helyezhetünk el. Természetesen ez még nem a végleges lista, itt további újításokra számíthatunk.

Ami a hivatalos menetrendet illeti, eszerint két további fejlesztői előzetes jelenik majd meg, amelyek április végéig válnak majd elérhetővé, ezt követően pedig összesen 3 bétaverzió jelenik meg, immár egy szélesebb réteg számára, hogy azután a harmadik negyedévben (ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk) megérkezzen az Android 11 végleges változata – ez utóbbit nyilván hivatalos rendezvényen jelentik majd be, részletesen ismertetve a fontosabb újításokat és változtatásokat. Erről mi is beszámolunk majd, viszont nagy valószínűséggel a béták kapcsán is lesz miről írni, hiszen ezek mutatják majd meg nekünk az új funkciókat, mielőtt a végleges verzió befutna.

A Google eközben a Huawei tevékenysége miatt meghozott szankciók kapcsán is további részleteket közölt, hogy egyértelművé tegye a döntés következményeit. Arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az újabb, tehát a tavaly május 16. után piacra dobott típusokon még egyes appokat se használjanak, tehát azokat ne telepítsék az úgynevezett „sideload” megoldással, a Play Store megkerülésével, mivel ez ugyanúgy felveti a biztonsággal és megfigyeléssel kapcsolatos problémákat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások