Xbox megjelenési időpontok

Xbox megjelenési időpontok

2000. december 27. 20:43, Szerda
Hivatalos Microsoft források szerint a cég első játékkonzolja, az Xbox, nem érkezik meg Európába 2002 első negyedéve előtt, pedig a sokak által várva várt gép az Egyesült Államokban és Japánban már 2001 őszétől kapható lesz. Egyértelmű, hogy a Microsoft ezen stratégiája azt jelzi, hogy eleinte minden erejükkel a hatalmas amerikai és japán piacokat szeretnék megszerezni maguknak, és az egész gyártókapacitással illetve marketing munkával ezekre a területekre szeretnének elsősorban koncentrálni. A 2001-es év végi ünnepekre már várhatóan elözönlik ezen piacokat az új Microsoft Xbox gépek.

Robbie Bach, a Microsoft Xbox-szal foglalkozó részlegének egyik vezetője röviden és egyértelműen nyilvánosságra hozta az Európai megjelenés egyéb piacokhoz viszonyított késedelmét, valamint megjegyezte, hogy számukra a legfontosabb a vásárlók igényeinek kielégítése.

"Számunkra az a legfontosabb, hogy a leendő Xbox vásárlók igényeit maximálisan ki tudjuk elégíteni. A mostani ünnepek alatt készített friss piaci elemzéseink arra ösztönöztek minket, hogy a leendő készletek és logisztikai, megoldások valamint a piaci igények összevetése után letisztázzuk, hogy a vevői igényeket mely gyártási stratégiával tudjuk majd legnagyobb mértékben kielégíteni." - mondta Bach.

Ezek szerint a Microsoft azt reméli, hogy a Xbox játékkonzolok legalább olyan nagy sikereket fognak majd elérni, mint a Sony PlayStation 2, melyre olyan nagy az igény világszerte, hogy alig bírják ellátni a piacokat ezekkel a gépekkel. Amennyiben pedig tényleg ekkora sikere lesz majd az Xbox-nak, akkor a tervezett gyártási kapacitás mellett nem fogják tudni az amerikai, japán és európai piacokat egyidőben ellátni az új konzolokkal. Az európai megjelenés eltolása tehát a Microsoft üzleti szempontjából minden bizonnyal bölcs lépésnek tűnik, bár az európai gamer-eket ez valószínüleg egyáltalán nem érdekli. Egyébként az Xbox megjelenése olyan szempontból is érdekes lesz, hogy a Microsoft-nak eddig nincs ilyen óriási sorozatban gyártott hardverekkel tapasztalata, de hát reméljük a legjobbakat.

A Microsoft Xbox-okat eleinte Mexikóban és Magyarországon fogja gyártani a Flextronics International nevű cég. 2002 elejétől minden bizonnyal a magyarországi gyár fogja majd ellátni az egész európai piacot, a japán piacra fektetett nagy hangsúly pedig azt jelzi előre, hogy előbb-utóbb valahol Ázsiában is létre fognak hozni egy gyártóüzemet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások