Y2K bug sújtotta a norvég vonatokat

Y2K bug sújtotta a norvég vonatokat

2001. január 2. 21:27, Kedd
A norvég nemzeti vasúttársaság, egyik számítógépének jóvoltából, már 2002-őt ünnepelhették. A hibát hajnalban fedezték fel, mikor nem indult el a társaság 16 vadonatúj express, illetve 13 gyorsvonatja.

A vonatok fedélzeti számítógépe nyilvánvalóan nem érzékelte a dátumváltást. A szakértők nem számítottak erre, mivel a múlt évben átvizsgálták a rendszert, melyek aztán gond nélkül át is vészelték a 2000. január elsejére történő váltást.

"Nem gondoltunk rá, hogy a 31/12/00 dátumot is kipróbáljuk", mondta Ronny Solberg of Adtranz, a vonatok német kivitelezője. A vasárnapi problémát sikerült gyorsan megoldani egy tartalék rendszerrel úgy, hogy a számítógépeket 2000. december 1-re állították, így a vonatok máris indulásra készek voltak.

"Egy hónap áll most rendelkezésünkre, hogy eszközöljük a problémát" - nyilatkozta Solberg a Dagbladet című norvég napilapnak. A régebbi vonatokatat nem érintette a dátumváltási bonyodalom, igaz, a vonatforgalomban okozott némi zavart, mivel a számítógép által pihenőre küldött express járatok helyett öregebb gépek voltak kénytelenek szállítani az utasokat. Hétfőre már minden a régi kerékvágás szerint működött, jelentette a norvég hírügynökség az NTB.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások