Szerverekbe szánt videokártyát készít a Huawei

Szerverekbe szánt videokártyát készít a Huawei

2020. április 15. 22:42, Szerda
A termék a gyártó mesterséges intelligencia processzorára fog épülni.

A The Elec és az Overclock3D egyaránt arról tudósítottak, hogy a Huawei még az idén piacra dobhatja azt a dedikált grafikus kártyáját, amelyet kifejezetten a szerverekben való működésre szán és amely az Ascend 910 típusú mesterséges intelligencia chipjén alapul majd. Az Ascend 910 a Da Vinci architektúrára fog épülni és 7 nanométeres gyártási eljárással készíti majd a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának számító Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Az új videokártya két fő ellenfele a Tesla V100 és az AMD Radeon Instinct (Arcturus) lesz.

A The Elec többek között rámutatott arra a Kínában tavaly decemberben bevezetett szabályozásra, amelynek értelmében a helyi kormányhivatalok és intézetek az IT-rendszerükből három esztendőn belül kötelesek eltávolítani az összes külföldi hardvert, számítógép-technológiát és szoftvert. Az ázsiai állam szeretné használt külföldi hardvereket saját fejlesztésű megoldásokkal kiváltani. A projekt sikeres végrehajtásához ugyanakkor elengedhetetlenül fontos lenne egy szerverekbe beépíthető, saját gyártású grafikus kártya.

Az mindenesetre egyelőre kérdéses, hogy a Huawei Ascend 910 chipen alapuló videokártya kapható lesz-e Kínán kívül, illetve, hogy azt hosszú távon is a TSMC fogja-e gyártani. Az utóbbi elsősorban attól függ majd, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorol-e a gyártóra a Huawei megrendelése miatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások