A chip-ipar 2001-ben is növekedni fog

A chip-ipar 2001-ben is növekedni fog

2001. január 3. 02:23, Szerda
[EBnews] Annak ellenére, hogy az elmúlt év végén az olyan nagyobb PC-s processzorgyártó cégek mint az Intel, vagy az AMD a nem túl kedvező számítógépes piacra panaszkodtak, szinte mindenféle chip-re óriási kereslet volt világszerte, és ez várhatóan így lesz 2001-ben is.

A különböző hálózati és vezetéknélküli eszközökbe szánt chip-ek gyártói a teljes gyártókapacitásaikat be kell hogy vessék annak érdekében, hogy el tudják látni az egyre növekvő felvevőpiacot. A DRAM chip-ekre is óriási kereslet van jelenleg, hiszen az elmúlt időben mélyre zuhant memória áraknak köszönhetően sokan szeretnének RAM-okat vásárolni. Előrejelzések szerint a memóriamodulok árai még huzamosabb ideig is a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten fognak majd maradni. Szakértők szerint sok minden függ majd az új Intel Pentium 4-es processzorok sikerétől, hiszen ha ezek nagyon népszerűvé válnak, akkor fellendülhet a Rambus DRAM-ok gyártása is, bár valljuk be, erre manapság nem sok esély van.


Nagyobb esély van azonban a DDR memóriákat gyártó ipar fellendülésére, de pontos választ a kérdésekre majd csak az év folyamán kaphatunk. Az SRAM-ok piaca már kevésbé függ a személyi számítógépektől, hiszen ezeket a chip-eket leginkább különböző telekommunikációs és hálózati eszközökben használják. Jelenleg egyébként 256 Kbit-16 Mbit közötti kapacitású, valamint 1.8 és 5 V közötti feszültségeket igénylő SRAM memória chip-ek kaphatóak.

A chip-ek számára nagy felvevőpiacot jelent a vezetéknélküli internetelérést biztosító kéziszámítógépek piaca is, mely területen az elmúlt öt évben évente átlagosan hatvan százalékkal nőtt a termelés, bár a következő pár évben némi visszaesés lesz tapasztalható ezen a téren.


"Amíg a fejlett országok gazdasági helyzete megfelelő marad, addig a számítástechnikai mutatók is jól fognak állni, és szilíciumra is egyre több szükség lesz." - nyilatkozta a szingapúri Chartered Semiconductor Manufacturing cég alelnöke. Az NEC vezetői szerint sincs ok semmi aggodalomra a chipgyártás terén, legfeljebb csak az okozhat gondokat, hogy esetleg nem tudják majd kielégíteni a legújabb 0.13 mikronos gyártási technológiákkal készült eszközökkel az egyre nagyobb piacot. Ez pedig szerintem minden cég számára "kellemes" gondot fog jelenti, és talán az egyre élesebb konkurenciaharcnak köszönhetően a felhasználók is jól fognak járni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások