USB 4 jön az AMD chipjein

USB 4 jön az AMD chipjein

2020. április 30. 09:19, Csütörtök
A cég bizakodó, az év eleji eredményekben nem látni óriási visszaesést.

Még tavaly, nagyjából egy teljes évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy végre elfogadták az USB 4.0 specifikációját, ami persze nem jelentette az új szabvány azonnali alkalmazását a gyártók által, hiszen ez általában hosszabb időt vesz igénybe. Ez most is így lesz, az AMD ugyanis két éven belül állna át a platformra saját chipjei esetében.

Külsős forrás jóvoltából vehetjük szemügyre a cég házon belüli használatra szánt menetrendjét, amely ugyan még sok tekintetben változhat, mégis jobb rálátást biztosít számunkra a valószínű jövőre. Ebből többek között kiderül, hogy az USB 4 valamikor 2022 folyamán, az akkor piacra dobandó chipeken bukkan majd fel, eközben pedig a gyártó felkészül a DDR5 asztali gépeken való alkalmazására is. Erre a Zen 4 mikroarchitektúra keretében kerülne sor, amely továbbra is a PCIe 4.0 szabványt használná, ennek ötödik generációja ugyanis csak jóval később, várhatóan az évtized közepére állna készen a széles körben való alkalmazásra. Az AMD bízik abban, hogy nagy csúszásokra nem kerül sor, erre pedig némi alapot biztosít az első negyedéves eredmény, amely egyáltalán nem sikerült rosszra.

Az év első hónapjának fontosabb számait összefoglaló jelentésben arról olvashatunk, hogy (legalábbis az első negyedéves időszakokra vonatkozóan) rekord bevételre tettek szert, bár ez az ünnepi szezonhoz képest 16 százalékkal mérséklődött. Különösen jól szerepeltek a Ryzen és EPYC néven futó chipek, míg a grafikus vezérlők forgalma és átlagos eladási ára némileg mérséklődött, amelyet a meglévő termékek fokozatos cseréjével, azok leváltásával magyaráznak. A vezérigazgató elmondása szerint sorrendben a tizedik negyedévben sikerült növelni a PC-piacon meglévő befolyásukat, ami pedig az év hátralévő részét illeti, itt időben befutnak az RDNA 2 grafikus vezérlők, amely állításuk szerint a teljesítmény/fogyasztás mutató terén akár 50 százalékos javulást eredményez a jelenlegi generáció képviselőihez képest.

Az első negyedben már jól érzékelhető volt a kínai lassulás, a többi régió azonban gond nélkül biztosította a javuló eredményeket – meglátjuk, a második negyedév miként alakul majd, itt ugyanis a komolyabb gondokat csak úgy kerülhetik el, ha sikeres lesz a gazdasági élet helyreállítása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban