Megtévesztette a felhasz­nálókat a Google?

Megtévesztette a felhasz­nálókat a Google?

2020. június 2. 13:10, Kedd
Egy amerikai szövetségi állam ügyésze ezzel vádolja a webes konszernt.

Mark Broich, Arizona főállamügyésze keresetet adott be a Google ellen és a dokumentumban azt írta, hogy az óriáscég megtévesztette a felhasználókat akkor, amikor az okostelefonjaik helyzetével kapcsolatos adatokat gyűjtötte. Broich közölte, hogy az álláspontja alapján a társaság ezzel a gyakorlatával hamis biztonságérzetet keltett az emberekben, hiszen annak ellenére is folytatta a helyzetmeghatározó információk gyűjtését, ha valaki a kapcsolódó funkciót kikapcsolta. A vállalat az adatokat arra használta fel, hogy célzott reklámokat küldjön az érintetteknek. Mindez ráadásul gyakran a felhasználók tudta vagy beleegyezése nélkül történt.

Az államügyész a Twitteren nyilvánosságra hozott bejegyzésében azt írta, hogy a beadványt a Google csaló és tisztességtelen hozzáállása miatt nyújtották be. A jogsértő gyakorlat miatt Arizona állam meg nem nevezett összegű kártérítést követelt a konszerntől. Az esetről a The Washington Post számolt be.

Jose Castaneda, a Google szóvivője úgy reagált a hírre, hogy az államügyész és a neki dolgozók minden bizonnyal tévesen értelmezték a szolgáltatásaikat. Az elmúlt időszakban többek között adatvédelmi funkciókat építettek be a termékeikbe és lehetővé tették a helyzetmeghatározáshoz szükséges adatok ellenőrzését. A Google-fiókban beállítható a webes és alkalmazástevékenységek szüneteltetése, s ezután már nem valósítható meg a keresési eredmények és a szolgáltatások személyre szabása sem. Ehhez azonban egy felhasználónak először meg kell találnia a beállítási lehetőséget, az Androidban lévő menü viszont ebből a szempontból nem egyértelmű.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások