Háttérkép fagyasztja le az androidos telefonokat

Háttérkép fagyasztja le az androidos telefonokat

2020. június 2. 20:16, Kedd
A furcsa jelenségre csak most figyeltek fel, a következő verzió azonban javítja a problémát.

A Twitter oldalán jelent meg egy igencsak érdekes bejegyzés a napokban, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az ott szereplő képet a felhasználók mindenképpen kerüljék el, annak háttérképként való beállítása esetén ugyanis a legtöbb androidos okostelefon lefagy, amit csak némi gonddal orvosolhatunk.

A részletes magyarázat szerint egészen pontosan arról van szó, hogy az érintett telefonok a fenti háttérkép alkalmazása esetén automatikusan felvillantják a záróképernyőt, ezt pedig innentől kezdve a feloldással váltogatják, aminek alapesetben, normál használat esetén nem tudunk véget vetni. Ennek legvalószínűbb oka a kép által használt színtér, ez ugyanis az RGB, tehát nem az Android által preferált sRGB, emiatt pedig a platform összezavarodik. A szoftver egyszerűen képtelen a nagyon színgazdag képet megjeleníteni, ami még a jelenleg használt legfrissebb, Android 10-es verziót is érinti. Nyilvánvalónak tűnik, hogy számos hasonló kép lehet a világhálón, ezeket azonban viszonylag könnyen elkerülhetjük, bár rosszakaróink szándékosan is elküldhetik nekünk a problémásnak ígérkező állományokat, sokan pedig valószínűleg nem tudják, miként is orvosolhatják a gondot, miután az először felbukkan.


Annyira színgazdag ez a kép eredeti méretben, hogy háttérképként beállítva lefagynak az Androidos telefonok

A megoldást két eltérő útvonalon érhetjük el, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint. Az egyikben a safe mode használatával törölhetjük a problémát okozó háttérképet, míg a másikban a bootloader alkalmazásával állíthatjuk vissza a készüléket a gyári állapotba, hogy azután megkezdjük a korábbi adatok és beállítások visszaállítását. Ez nyilván nem mindenki számára egyértelmű, vagy éppen könnyű feladat, így egy-egy rosszindulatú személy komoly galibát okozhat az ilyen és ehhez hasonló képek ajánlgatásával. Jó hír, hogy az Android 11 fejlesztői előzetese már kezeli a problémát, így ott nem okoz majd gondot a fenti háttérképek használata – más kérdés, hogy az első béta most csúszik, így picit borul a korábbi menetrend.

Az ehhez hasonló problémák tulajdonképpen minden fontosabb mobilos platformot érintenek, 2018-ban például egyszerű szöveges üzenetek okoztak hasonló gondokat a MacOS és iOS szoftvert futtató készülékeken, amit az Apple nem sokkal később javított.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások