Norvég képviselők e-mail-fiókjait törték fel

Norvég képviselők e-mail-fiókjait törték fel

2020. szeptember 3. 08:55, Csütörtök
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik voltak az elkövetők.

A norvég parlament (Stortinget) bejelentette, hogy ismeretlen személyek számos képviselő és munkatárs e-mail-fiókját feltörték. A Stortinget vezetői azonnal jelentették az esetet a norvég rendőrségnek és szorosan együttműködnek az illetékes biztonsági hatóságokkal. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy az akcióra valamikor a múlt héten került sor, de azt még nem, hogy mekkora mértékű lehet az adatszivárgás.

Marianne Andreassen, a norvég parlament igazgatója elmondta, hogy jelenleg is zajlanak az internetes támadással kapcsolatos különböző elemzések azért, hogy fel tudják mérni az okozott kár nagyságát. Még nem tudják, hogy például eltűntek-e adatok és ha igen, melyek, miként azt sem, hogy pontosan kik lehetnek az elkövetők.

Az NRK norvég rádióadónak és más helyi sajtóorgánumoknak a szociáldemokrata Munkáspárt és a Centrumpárt illetékesei megerősítették, hogy az ő képviselőiket és munkatársaikat érintette az akció. A VG norvég napilap pedig arról számolt be, hogy az e-mail-fiókokba való belépéshez kétlépcsős azonosításra volt szükség akkor, ha valaki egy olyan számítógépet használt, amelyet nem a norvég parlament IT-részlege állított be. A végrehajtott akció ennek ellenére sikeres volt, amely kérdéseket vet fel a kétlépcsős azonosítási eljárások megbízhatóságával és kijátszhatóságával kapcsolatban.

Listázás a fórumban