Elkészült az Android 11

Elkészült az Android 11

2020. szeptember 9. 17:34, Szerda
Az előzetesek után még egy funkcióval bővült a szoftver, amelynek kiszórása már megindult.

A tavasz folyamán már beszámoltunk arról, hogy az új verzió többek között a biztonság szintjét hivatott növelni, most azonban végre elkészült a végleges változat, amely szokás szerint a bétákat követi a sorban. Végigfutunk az újításokon, valamint a frissítést az első körben megkapó készülékek listáján.

A Google némi meglepetést okozott, amikor a keddi napon elérhetővé tette az Android 11 hivatalos oldalát, pontosabban jelezte a végleges változat elérhetőségét. Ez a júniusban felbukkant bétákat követi, amelyek többnyire kisebb-nagyobb javításokat hoztak magukkal, bár itt az utolsó pillanatban még egy további funkció is felkerült a listára, ez pedig a beépített képernyőrögzítő (screen recorder) app, amely eddig hiányzott a Google eszköztárából, így az egyes gyártóknak saját változattal kellett kielégíteniük a felhasználók igényeit. Legalább ilyen fontos azonban a javított 5G-támogatás, az üzenetküldést kényelmesebbé tevő buborékok, az értesítések csoportosítása és a prioritások megfelelő kezelése, valamint a biztonságos adatkezelést segítő engedélyek és a további UI-módosítások.

A szoftver persze még nem tökéletes (nyilván soha nem is lesz az), viszont a kiszórás már megindult, így a Pixel, OnePlus, Xiaomi, illetve Oppo és Realme egyes készülékei napokon belük megkapják az új verziót – ezeket persze további típusok követik majd a sorban az elkövetkező néhány hónapban. Egészen pontosan a Pixel 2 és Pixel 4a közötti telefonokról, az Asus ZenFone 6, a OnePlus 8 és 8 Pro, az Oppo Find X2, X2 Pro, Reno 3 és 3 Pro, valamint Ace 2, a Realme X50 Pro, a Samsung Galaxy 20-széria, illetve a Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro és Redmi K30 Pro (POCO F2 Pro) típusokról van szó. A frissítési procedúra során egy méretes, 1,72 GB-os állományt kell letöltenünk és telepítenünk, az erre vonatkozó értesítés megérkezését követően, bár a gyártótól függően még a saját kezelőfelület bétáját kaphatjuk meg.

Az elterjedés várhatóan ezúttal is lassú, fokozatos lesz, ez éveket vehet majd igénybe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások