10 millió rendszerben sem találtunk technológiai jeleket

10 millió rendszerben sem találtunk technológiai jeleket

2020. szeptember 17. 18:18, Csütörtök
Egy friss megfigyelés eredményei alapján itt sehol nincs jelen idegen civilizáció.

Érdekes bejelentés jelent meg az ausztráliai Murchison Widefield Array (MWA) oldalán, illetve a Publications of the Astronomical Society of Australia adatbázisában a napokban, amelyből az derül ki, hogy a megvizsgált csillagrendszerek egyikében sem találtak fejlett idegen civilizáció jelenlétére utaló nyomokat. Ez nem szegte kedvét a kutatóknak, a munka hamarosan még nagyobb projekt keretében folytatódik.

A részletes jelentésben arról olvashatunk, hogy összesen mintegy 10 millió rendszert figyeltek meg, mégpedig az említett rádióteleszkóp, pontosabban annak egységei (komponensei) segítségével. Összesen 256 ilyen egységet vetettek be a munka során, ezek együttesen kutattak alacsony rádiófrekvenciás jelek után, egészen pontosan a 80 és 300 MHz közötti tartományban. Érdekes jelekre egyik csillagrendszer esetében sem bukkantak, ami azt jelzi számunkra, hogy ott nincs jelen semmilyen fejlett technológiai civilizáció, bár ez persze még nem garancia a negatív válaszra, mindössze annyit jelent, hogy az általunk használt eszközökkel (és a megvizsgált tartományban) nincs jelen rádióforgalmazás, amely némileg hasonlítana a saját meglévő kommunikációs rendszereinkre.

A magyarázat szerint a szakemberek azért döntöttek az MWA alkalmazása mellett, mert ennek révén az égbolt egy meglehetősen nagy szeletét tudják egyszerre megfigyelni. A kijelölt régiót 17 órán keresztül figyelték meg, állításuk szerint 100-szor szélesebben és mélyebben, mint bármikor korábban, bár mások ezzel kapcsolatban rögtön megjegyezték, hogy ez tulajdonképpen ahhoz fogható, mintha a földi óceánok mélyén kutatnánk az élet után, és mindössze egy nagyobb udvari medencének megfelelő hányadot vennénk csak közelebbről szemügyre. Reményre tehát még mindig van okunk, a megfigyelést a jövőben is folytatni kell majd.

A tervek szerint a stafétabotot hamarosan a Square Kilometer Array (SKA) veszi majd át, amelynek Ausztráliában és Dél-Afrikában elhelyezkedő komponensei egy még nagyobb területet figyelnek majd meg – itt akár csillagrendszerek milliárdjait is megfelelő módon vizsgálhatjuk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások