Lezárulhat az EU kontra Broadcom vita

Lezárulhat az EU kontra Broadcom vita

2020. október 10. 11:26, Szombat
Az Európai Bizottság elfogadta az amerikai gyártó korábbi ajánlatát.

Európai uniós eljárás indulhatott volna a Broadcom ellen, mert az visszaélve a piaci pozíciójával jogsértő módon gyakorolt nyomást az ügyfeleire, azokat igyekezett magához láncolni, továbbá szerződésekben rögzített korlátozásokkal igyekezett kiszorítani a vetélytársait a piacról. A társaság olyan szerződéseket kötött a partnereivel, amelyekben vállalniuk kellett, hogy csak vele működnek együtt vagy csak tőle vásárolnak chipeket. Az EU 2019 októberében bírsággal fenyegette meg a társaságot és felszólította, hogy hagyjon fel a versenyellenes gyakorlataival. A Broadcom májusban felajánlotta, hogy azonnali hatállyal felmondja a különböző gyártókkal kötött exkluzív szerződéseit azért, hogy elérje az Európai Unió versenyhatósági eljárásának a lezárását és elkerüljön egy komoly pénzbüntetést.

Az Európai Bizottság most közölte, hogy elfogadja a Broadcom ajánlatát és ezáltal gyakorlatilag véget ért a két fél között immár évek óta húzódó vita. Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa - aki 2019. december 1-től az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke is - bejelentette, hogy a vállalások jogilag kötelező érvényűek a Broadcomra nézve, amelynek a figyelmét felhívta arra, hogy tartsa be a jelenlegi megállapodásokat. Az utóbbiak biztosítani fogják, hogy a meglévő chipgyártók és a jövőbeli új piaci szereplők is versenyezhessenek a tengerentúli óriással. A Broadcom termékeit megvásároló magánszemélyek és vállalatok pedig profitálhatnak az egyezség után kialakuló alacsonyabb árakból.

Amennyiben a Broadcom nem tartja be a mostani önkéntes vállalását, akkor az eredetileg tervezett büntetésekkel kénytelen szembenézni, amely akár az éves bevételének a tíz százalékát is elérheti. Az új ajánlat legalább 7 évig kötelező a Broadcomra nézve és arról köteles 30 napon belül jelentést készíteni. Az Európai Bizottság közölte, hogy ha nem sikerült volna megállapodni a gyártóval, akkor nagyon komoly és javíthatatlan károk érték volna a piaci versenyt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban