Nem darabolná fel az internetes óriásokat az Európai Unió

Nem darabolná fel az internetes óriásokat az Európai Unió

2020. november 5. 17:05, Csütörtök
A lépés csak a legvégső esetben merülhet fel.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa és 2019. december 1-től az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke kifejtette, hogy semmi szükség sincs a nagy amerikai IT-cégek, például az Amazon, az Apple, a Facebook vagy a Google feldarabolására. A politikus hozzátette, hogy egy ilyen lépésre várhatóan soha nem kerül majd sor. Ugyanakkor természetesen - extrém helyzetben - az Európai Unió mégis ehhez az eszközhöz folyamodhat, eddig viszont egyetlen olyan eset sem volt, amikor egy ilyen lépésre lett volna szükség.

Vestager rámutatott, hogy az internetes piaci versenyt új módon akarják biztosítani. Az Európai Bizottság december elején egy feketelistát fog bemutatni, és a dokumentum azt fogja tartalmazni, hogy a különböző platformok milyen dolgokat tehetnek meg és miket nem. Az utóbbiak közé tartozik majd, hogy nem részesíthetik előnyben a saját termékeiket és az ajánlataikat például azáltal, hogy azokat az internetes keresési eredményekben a konkurens árucikkeknél előkelőbb helyre rangsorolják. Az ügyfeleik adatait csak akkor használhatják, ha azokat az információkat másokkal is megosztják.

Vestager már korábban azt nyilatkozta, hogy a feldarabolások nem jelentenek megoldást, mert egy ilyen döntés hosszú éveken át tartó jogi vitát eredményezhetne. Ráadásul, könnyen előfordulhatna, hogy végül egy helyett kettő ugyanolyan vállalkozással kellene szembenézni. Ez pedig nem jelentene automatikusan több piaci versenyt. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa azonban szeptember végén azt közölte, hogy az érintett társaságok esetében - szükség esetén - szóba jöhet a feldarabolás vagy akár az európai piacról való kizárás is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban