Akár az európai piacról is kizárnák az amerikai IT-óriásokat

Akár az európai piacról is kizárnák az amerikai IT-óriásokat

2020. szeptember 24. 20:36, Csütörtök
Az Európai Bizottság mindent el akar követni a tisztességes piaci verseny biztosítására.

A testület azt tervezi, hogy minden korábbinál szigorúbb szabályokat hoz az internetes cégekkel szemben. Felmerült az a lehetőség is, hogy ezeket a társaságokat - szükség esetén - fel kellene darabolni, kényszeríteni kellene azokat a helyi leányvállalataik eladására, sőt, teljes mértékben ki kellene zárni az európai uniós piacról. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa ugyanakkor úgy vélte, hogy ez utóbbi csak rendkívüli esetben következhetne be. Az intézkedéseket akkor foganatosítanák, ha az érintett cégek piaci hatalma fenyegeti az ügyfelek érdekeit és a kisebb vetélytársaik létét - minderről a Financial Times számolt be.

Az új javaslatcsomag neve Digital Services Act és azt várhatóan az esztendő végéig fogadhatja el az Európai Bizottság. A felvetések között szerepel, hogy a közösségi média világában működő IT-óriásoknak több felelősséget kellene vállalniuk a platformjaikon elérhető tartalmakért. Breton egy olyan rendszerről is említést tett, amely a felhasználóknak és a részvényeseknek lehetővé teszi, hogy megítéljék a társaságok magatartását az adófizetések vagy az illegális tartalmak törlésének a területén. Az EU azt is szigorúbban szankcionálná, hogy ha a vállalatok megakadályoznák, hogy valaki egyik szolgáltatásról a másikra váltson vagy kikényszerítenék egy bizonyos ajánlat használatát.

Az európai uniós biztos már májusban jelezte, hogy - megfelelő önszabályozás hiányában - szigorú előírások várhatnak az IT-ágazatra és az EU mindenképpen lépni akar, ha a piaci szereplők nem működnek megfelelő mértékben együtt a dezinformáció és az adatokkal való visszaélések elleni harcban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások