Creative hangkártyák Macintoshokba

Creative hangkártyák Macintoshokba

2001. január 30. 03:22, Kedd
A leginkább különböző hangkártyáiról ismert Creative Labs hamarosan a Macintoshok világában is hódító útra kívánja indítani a sikeres Sound Blaster hangkártya család tagjait.

Amikor egy Creative-os vezetőt a MacWEEK keretein belül arról faggattak, hogy mikortól lesznek kaphatóak a Mac-es Sound Blaster termékek, csak annyit válaszolt:
"Hamarosan, nagyon hamarosan!". A hírek szerint a Creative mostanában fejezi be a PC-s fronton nagysikerű Sound Blaster Live! hangkártyák Macintosh-os változatának fejlesztését, ezenkívül pedig a hangkártyát támogató szoftverekre is nagy hangsúlyt fektetnek a Creative szakemberei.

A Creative Labs még 1999 januárjában, az akkori Macworld Expo keretein belül jelentette be, hogy a jövőben a Macintosh-piacot is el szeretnék látni hangkártyákkal. Azóta azonban viszonylagos csend övezte az új Creative hangkártyákat, hiszen a Macworld kiállításokon a Creative Labs eddig csak a Nomad II MG és Nomad Jukebox termékekkel képviseltette magát.

A Creative cég hangkártyái szinte az egész PC-s piacot lefedik, hiszen a cég az olcsó kártyáktól kezdve egyészen a csillagászati áron kapható Sound Blaster Platinum termékekig mindennel foglalkozik. Kurt Heiden, a Creative cég egyik embere elmondta, hogy a Sound Blaster Live! for Macintosh hangkártyák a Creative hasonló PC-s termékeinek összes szolgáltatásával rendelkezni fognak.


Az első, Macintosh platformra készülő Creative hangkártya jellemzőit tekintve leginkább a PC-s Platinum kártyához lesz hasonló, így többek közt egy MIDI port, egy mikrofon bemenet, egy Line in, egy digitális kimenet, egy hangszóró/fejhallgató kimenet és egy hátsóhangszóró kimenet lesz a kártyán, azonban hiányozni fog a PC-s verzióhoz járó külső kontrollpanel. Az új kártya két- és négycsatornás hangkeltésre lesz képes, és az ígéretek szerint a hardveres audio effekteknek köszönhetően nagymértékben csökkentheti majd a Macintosh-ok processzor-terheltségét. Heiden elmondta, hogy a Macintosh platformon is nagyon erős az úgymond zenei piac, így ezt, az eddig "Creative-mentes" szegmenst egyből nagyon versenyképes termékekkel szeretnék ellátni. Heiden azt is elárulta, hogy a Sound Blaster termékek Macintosh platformra való átültetése nem is olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt sokan gondolják. Példaként hozta fel azt, hogy a kártyáknak a Mac OS Sound Managerrel és az OMS (Open Music System) szabvánnyal is kompatibilisnek kell lenniük. A hamarosan napvilágot látó Sound Blaster Live! for Macintosh hangkártyák ára 99 dollár (~30e Ft) lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások