2022-ben jöhet az Apple első virtuális valóság szemüvege

2022-ben jöhet az Apple első virtuális valóság szemüvege

2021. január 22. 15:48, Péntek
Mark Gurman, a Bloomberg jól értesültnek számító újságírója számolt be arról, hogy az Apple milyen fejlődést ért el az első virtuális valóság szemüveg fejlesztése során. A mérnökök számára a legnagyobb problémát az eszköz mérete és súlya jelenti. A szakemberek egy olyan terméken dolgoznak, amely integrált akkumulátorral fog rendelkezni, ezért önállóan működik majd, így nem lesz hozzá szükség iPhone készülékre vagy Mac számítógépre.

Az óriáscég azt tervezi, hogy a kiegészítőt egy nagy teljesítményű rendszerchippel látja majd el. Az elkészített prototípusok közül néhány már most jobb teljesítményre képes, mint az Apple M1 chip. Azért, hogy ez a nagy teljesítmény megvalósulhasson, a mérnökök gondoskodni akarnak megfelelő hűtésről is. Pont ez okozza a problémát, ugyanis a célok között szerepel, hogy a szemüveg könnyű és kompakt, ezáltal könnyen viselhető legyen. A szakemberek ezért döntöttek úgy, hogy az eszközt nem fémből készítik.

A terméket N301 kódnév alatt fejlesztik és Gurman cikke alapján a mérnökök még nem döntötték el, hogy a kész szemüveg kizárólag virtuális valóság funkciókat kínáljon vagy a kiterjesztett valóság funkciók miatt kamerákkal is felszereljék. Az Apple mindenesetre úgy tűnik, hogy azt a lehetőséget is teszteli, hogy ezeket a kamerákat a viselő kezeinek követésére alkalmazza, hogy ezáltal lehetővé váljon például egy virtuális billentyűzet kezelése. Az N301 kódnevű virtuális valóság szemüvegből évente körülbelül 180 000 darabot gyártana a társaság. Ezzel párhuzamosan N421 kódnév alatt készül egy fejlettebb kiterjesztett valóság készülék is, amelyet leghamarabb 2023-ban mutathat be a vállalat.

Az Apple projektje minden bizonnyal attól gyorsult fel, hogy - a korábbi hírt megerősítve - tavaly májusban megszerezte a NextVR élő stream-szolgáltatót, amelynek a rendszerével lehetőség nyílik arra, hogy bárki valós időben továbbítsa a virtuális valóság videókat a saját szemüvegére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások