Az IT-kiadások növekedésével számol a Gartner

Az IT-kiadások növekedésével számol a Gartner

2021. január 25. 23:20, Hétfő
Az elemzők óvatosan optimisták voltak az esztendővel kapcsolatban.

A Gartner piackutató cég munkatársai arra számítanak, hogy az idén a globális IT-költségek elérik majd a 3,9 billió dollárt, amely az előző esztendőhöz képest 6,2 százalékos növekedésnek fog megfelelni. A szakértők szerint a folyamatban egyértelműen a koronavírus-járvány tölti be a katalizátor szerepét és gondoskodik a vállalatok gyors átalakulásáról.

A prognosztizált 6,2 százalékos növekedés kifejezetten jól jöhet az IT-ágazatnak, amely tavaly a pandémia miatt 3,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A Gartner elemzői úgy vélték, hogy a cégek 2020-ban a meglévő üzletük megőrzésére összpontosítottak és arra kényszerültek, hogy kizárólag azokba a területekbe és folyamatokba fektessenek be, amelyek a túlélésükhöz elengedhetetlenek voltak. Éppen ezért csupán nagyon kevés piaci szereplő tudott növekedni, terjeszkedni vagy új technológiákba beruházni.

A piackutatók azt prognosztizálták, hogy idén az IT-szektorban jelen lévő minden vállalkozás növekszik majd. Ez elsősorban az otthoni munkavégzéshez szükséges szoftverekre és hardverekre vonatkozó növekvő kereslet miatt lesz így, másrészt 8,8 százalékkal nőhet az üzleti programok és 8 százalékkal a diákok által használható termékek piaca.

A várható növekedés ellenére az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a 2019-es IT-kiadások szintjét még az idén sem fogják elérni a piac szereplői. John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke kijelentette, hogy a koronavírus-járvány számos ágazat egyensúlyát borította fel. A belső folyamatok, a beszállítói láncok, az ügyfelekkel és a partnerekkel való interakciók, illetve a szervizmegrendelések digitalizálása jelen lesz 2021-ben. De az idén a legnagyobb változás az IT-szektor életében nem az lesz, hogy mekkora összeggel finanszírozzák majd, hanem az, hogy ezt hogyan valósítják meg.

A szakértők arra számítottak, hogy az idei esztendőt az olyan technológiai trendek fogják meghatározni, mint a viselkedések internete (IoB), amely azokat a technológiákat ötvözi, amelyek a személyek követésére összpontosítanak, ilyenek például a helyszín- és az arcfelismerés, továbbá azokat összekapcsolja a különböző viselkedésmintákkal és -eseményekkel; az adatvédelem-barát számítástechnika elterjedése; valamint a felhődisztribúciók és a helytől független üzleti folyamatok megjelenése. Emellett javulhatnak a kiberbiztonság, az intelligens üzleti megoldások és a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások