Szoftver babrált ki a rabokkal Arizonában

Szoftver babrált ki a rabokkal Arizonában

2021. február 24. 10:54, Szerda
Az érintettek nem tudnak feltételes kedvezménnyel szabadulni.

Arizonában 2019 novemberében vásárolták meg 24 millió dollárért azt az új programot, amely a szövetségi államban börtönben lévő személyek adatait kezeli. Most a KJZZ rádióadó arról számolt be, hogy az alkalmazásban azóta több mint 14 000 hibát fedeztek fel és azok egyike azt eredményezte, hogy a fogvatartottak nem élhetnek a kedvezményes szabadulási jogukkal.

Arizonában a 2019 közepén elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy minden rab egy-egy letöltött hét börtönbüntetés után 3 napra kiengedhető. Ez azt jelenti, hogy az illetőnek csupán az eredeti büntetési időtartam 70 százalékát kell letöltenie. A feltételek között szerepel, hogy az adott személyt csak drogbirtoklásért ítélték el, s részt vesz valamilyen képzési, továbbképzési vagy drogelvonó programban. Az ACIS nevű szoftver azonban nem tudja azonosítani a kedvezményes szabadulásra érdemes fogvatartottakat, de arra sem képes, hogy kiszámítsa a képzési és drogelvonó programokban résztvevők új elbocsátási időpontjait. Ez derült ki abból a jelentésből, amelyet az illetékes börtönhivatal munkatársai 2020 októberében készítettek azért, hogy felhívják a figyelmet a rendszert érintő különböző problémákra.

A szakemberek a rádióadónak azt nyilatkozták, hogy korábban több alkalommal is megpróbáltak rámutatni a gondokra, de a felvetéseikkel gyakorlatilag senki sem foglalkozott. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ACIS csak a korábbi törvényváltozatot ismeri, amelynek alapján hat letöltött börtönnap után jár egy szabad nap. Miután az alkalmazás nem tudja megfelelően elvégezni a feladatát, az arizonai büntetés-végrehajtásban dolgozóknak egyenként kell azonosítaniuk az érintetteket.

A helyi börtönhivatal szóvivője elismerte, hogy 733 olyan személyt azonosítottak, akinek járt volna a lehetőség, azonban ennél sokkal több rabot érinthet a helyzet. A KJZZ-nek az egyik belső informátor elmondta, hogy csak azok tudják, hogy élhetnek a lehetőséggel, akik bekerülnek valamelyik képzési vagy drogelvonó programba, illetve az ő családtagjaik is tisztában vannak ezzel az eséllyel.

Az ACIS azt sem tudja megfelelően felmérni, hogy melyik fogvatartott milyen egészségügyi állapotban van, milyen vallású és működik-e a lakóhelye közelében banda. Emiatt előfordultak olyan esetek, amikor két rivális banda tagjait tették egy cellába vagy az illető nem megfelelő gyógyszert kapott. Mindez veszélyezteti a rabok életét. Ráadásul a téves szoftverbejegyzéseket is csak nagyon nehezen lehet módosítani, így volt példa, hogy olyan elítélt kapott 30 napos telefonálási tilalmat, aki nem követte el a terhére rótt szabálysértést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások