Hamis anyagokkal a szellemi tulajdon ellopása ellen

Hamis anyagokkal a szellemi tulajdon ellopása ellen

2021. március 8. 11:15, Hétfő
Szakemberek a félrevezetés módszerét fejlesztették tovább.

A Dartmouth Főiskola Biztonsági, Technológiai és Társadalmi Intézetének kutatói egy olyan új mesterséges intelligencia rendszert alkottak meg, amely a jövőben megakadályozhatja a szellemi tulajdon ellopását. A WE-FORGE nevű megoldás gyakorlatilag bármilyen dokumentumot valódinak tűnő információkkal, illetve iratokkal egészíthet ki. Amennyiben valaki ezeket az anyagokat el akarja tulajdonítani, akkor először is ki kell derítenie, hogy melyik adat valódi és melyik nem, s ez egyáltalán nem egyszerű feladat.

V.S. Subrahmanian professzor, az intézet igazgatója, akinek a szakterülete a kiberbiztonság, a technológia és a társadalom, elmondta, hogy a rendszer olyan dokumentumokat hoz létre, amelyek az eredetiekre teljesen hasonlítanak, de azoktól mégis különböznek bizonyos mértékig, így a bűnözőknek nagyobb nehéz dolguk van.

A tudósok rámutattak, hogy egyetlen szabadalomban gyakran több mint 1000 koncepció és akár 20 lehetséges alternatíva található. Így a mesterséges intelligencia megoldásnak több millió lehetősége van arra, hogy eldöntse, hogyan nézzenek ki a hamisított információk és idővel rájön arra is, hogy mik szükségesek egy valóban jó hamisítvány elkészítéséhez. Az eredeti iratok szerzőinek lehetőségük nyílik megfelelő bejegyzésekkel segíteni a WE-FORGE munkáját.

Bárki szerzi is meg az adott anyagokat, komoly időt és erőfeszítéseket kell elpazarolnia - gyakorlatilag a semmire és az eredeti dokumentumok vagy iratrészek megtalálására. S még akkor is megmaradhat a bizonytalanság érzése, hogy valóban azt találta-e meg az illető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások