Felismeri a járási nehézségeket a mesterséges intelligencia

Felismeri a járási nehézségeket a mesterséges intelligencia

2021. április 2. 22:32, Péntek
Egy új eljárás elsősorban a szklerózis multiplexben szenvedőknek segíthet.

Az Illinoisi Egyetem szakembereinek mesterséges intelligenciára támaszkodó fejlesztése lehetővé teszi, hogy előrejelezhetők és ellenőrizhetők legyenek a szklerózis multiplexszel összefüggő mozgásproblémák.

A szklerózis multiplexhez kapcsolódó járásproblémák felismerése - különösen az 50 évesnél idősebb személyek esetében - komoly kihívást jelent. Az orvosoknak meg kell különböztetniük egymástól a különböző problémákat és el kell dönteniük, hogy azok a betegséggel vagy más dologgal, például a korral függenek-e össze. A szklerózis multiplex világszerte 2 millió embert érint, a járásproblémák számítanak az egyik leggyakoribb kísérőjelenségnek. A páciensek felének van szüksége a betegség megjelenése után 15 éven belül segítségre a járás során.

Manuel Hernandez kutatásvezető kijelentette, hogy a gépi tanulási eljárások különösen alkalmasnak tűnnek az összetett rejtett teljesítményváltozások felismerésére. Ezért gondolták úgy, hogy ezek az elemzőeljárások a járást érintő hirtelen változások előrejelzésére is hasznosak lehetnek. Egy módosított futópad bevonásával 20 szklerózis multiplexes beteg adatait gyűjtötték össze. A résztvevők 75 másodpercen keresztül nyugodt tempóban gyalogoltak. Egy különleges szoftver eközben feljegyezte a járásuk jellemzőit (kifejtett erőhatások, sebesség, ritmus stb.), majd elkészítették az egyes emberek lépéskarakterisztikáját. Rachneet Kaur kutatásvezető-helyettes szerint ugyanakkor az átfogó segítséghez további vizsgálatokra van szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások