"Harmadik szem" jöhet a mobil­függőknek

"Harmadik szem" jöhet a mobil­függőknek

2021. június 9. 16:26, Szerda
Egy új fejlesztés figyelmeztetheti az utcai veszélyekre a készülékükbe túlzottan belefeledkező személyeket.

A 28 éves dél-koreai Paeng Min-wook a művészeti projektnek szánt találmányával szeretné megakadályozni a gyalogos közlekedésben a balesetek bekövetkezését. Egyre többen vannak ugyanis azok, akik annyira függők lettek a mobil- vagy az okostelefonjuktól, hogy úgy közlekednek a városokban és a járművekben, hogy szinte egyetlen másodpercre sem pillantanak fel az eszközök képernyőjéről. Sokszor előfordul, hogy ezek az emberek nekimennek a falnak, egy oszlopnak vagy akár egy másik járókelőnek.

Paeng Min-wook ipari tervező és a Royal College of Art hallgatója, s úgy akarja megoldani ezt a problémát, hogy egy harmadik szemet tervezett a mobilfüggőknek, akiket ő csak úgy nevez: "okostelefon-zombik". A fiatal szakember úgy érvelt a Reuters hírügynökségnek, hogy miután a felhasználók nem tudják levenni a szemeiket az okostelefonjaikról, ezért a jövőben szükség lesz egy harmadik szemre. Reménye szerint a találmány abszurditása a kérdésre irányíthatja a figyelmet.


A találmány úgy működik, hogy amint valaki lepillant a készüléke képernyőjére, automatikusan megnyílik az átlátszó és a fényt átengedő harmadik szem. Amennyiben pedig valakihez egy méternél közelebbre kerül egy akadály, akkor a mesterséges szem akusztikus riadójelet ad ki. A harmadik szem többek között giroszkópot és az akadályokat érzékelő, illetve azok távolságát kiszámító ultrahang-szenzort tartalmaz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások