Az európai digitális piaci törvényt bírálta az Apple vezetője

Az európai digitális piaci törvényt bírálta az Apple vezetője

2021. június 24. 15:04, Csütörtök
A cég első embere világossá tette, hogy nem adják fel az alkalmazott üzleti modellt.

Az Európai Unió két csomag segítségével akarja az internetes gigászok hatalmát megtörni. A jogszabályok egyike a már tavaly szeptemberben ismertté vált digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvény (DSA), míg a másik a nemrég ismertetett digitális piaci törvény (DMA). Az utóbbi célja az lesz, hogy a platformok üzemeltetőinek megtiltsa bizonyos üzleti gyakorlatok alkalmazását. Az elkészített feketelistában többek között az szerepel, hogy egy keresőt működtető cég a keresési eredmények között nem helyezheti el előnyösebb helyzetben a saját ajánlatait vagy hogy egy okostelefon-gyártó nem kötheti magához az alkalmazásfejlesztőket és nem tilthatja meg nekik, hogy más szoftverboltokban is elérhetővé tegyék a termékeiket. Az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának az év végéig kell döntenie a DMA-ról és az csak akkor léphet hatályba, ha mind a két szervezet elfogadta. Az európai uniós tagországok minisztereivel való egyeztetések az esztendő második felében kezdődhetnek el.

Tim Cook, az Apple vezetője egy interjúban kritizálta a DMA-t, mert az az álláspontja alapján nem a felhasználók érdekében jön létre. A menedzser elutasította az iOS mobil operációs rendszer más programforrások számára való megnyitását, mert az szerinte veszélyeztetné az iPhone készülékek biztonságát és számos olyan adatvédelmi kezdeményezést rombolna szét, amelyeket beépítettek az App Store rendszerébe. Azok a dolgok azután már csak azon emberek esetében léteznének, akik az ökorendszerükben maradnának. Ezek a folyamatok emiatt nagy aggodalmat keltettek Cookban a magánszférával és a biztonsággal kapcsolatban.

Az Apple első embere rámutatott, hogy az Androidon 47-szer több kártevő van, mint az iOS-on. Ezt közvetlenül arra lehet visszavezetni, hogy az Apple ökorendszere egy alkalmazásbolthoz van kötve és minden szoftvert megvizsgálnak. Ez a kártevők jelentős részét kívül tartja az ökorendszerükön és az ügyfeleik mindig azt mondták, hogy ezt nagyon becsülik. Ezért továbbra is ezt az álláspontot fogják képviselni.

A menedzser ugyanakkor pozitívan nyilatkozott a másik tervezett törvényről (DSA), amely alkalmas lehet az álinformációk terjesztésének a korlátozására. A jelenségtől mindenki szenved, éppen ezért világos, hogy ezen a területen valamit tenni kell. A mostani állapot nem elfogadható és a tervezetnek van néhány olyan része, amelyek segíthetnek a helyzet javításában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások