Kínai GPU mutatkozott be

Kínai GPU mutatkozott be

2021. június 30. 16:13, Szerda
Eközben pedig az Intel sorrendben második megoldását is bemérték.

A kínai gyártók nemcsak a központi processzorok, de a grafikus vezérlők terén is komoly lemaradásban vannak a nyugati (és a tajvani) szereplőkhöz képest, viszont egyértelmű a törekvés, hogy ezen a területen is csökkentsék a különbséget. Most egy hazai fejlesztés mutatkozott be, miközben az Intel második típusát is megpróbálták bemérni.

A napokban a GlenFly Technology mutatott be néhány fotót, mégpedig egy hosszabb közlemény részeként, ebből pedig megtudtuk, hogy az érdekes megoldás a 22 hüvelykes LCD-kijelzőn már 32 fps mellett futtatta az eredetileg 2009-ből származó Unigine Heaven benchmarkot. Ez persze önmagában nem éppen lenyűgöző, mint ahogy az általuk alkalmazott 28 nanométeres gyártástechnológiától sem kell elájulnunk, viszont mindenképpen jelentős fejlemény, hogy a kínai SASAC, valamint a tajvani Via Technologies közös leánya már elérkezettnek látta az időt az első fotók bemutatására. Tavaly a GlenFly munkáját irányító Zhaoxin egy, a DirectX 11.1 vagy 12 funkcióit támogató, 70 watt körüli fogyasztással érkező GPU-t ígért, a képek nagyjából ezt támasztják alá, hiszen nem látni külön csatlakozót az étvágy kielégítésére (vagyis ez 75 watt alatt marad), bár azt még nem tudjuk, hogy pontosan mely projekt eredményét látjuk a felvételeken, mint ahogy az sem derült ki, hogy mikor és milyen formában dobnák piacra a fejlesztést.

Külsős források eközben két különböző benchmark-eredményt is közöltek, mégpedig az Intel második fejlesztésével kapcsolatban, amely várhatóan a DG2 név alatt jelenik majd meg. Azt eddig is tudtuk, hogy a teljesítményt igyekeznek jelentős mértékben növelni, az első bejegyzés szerint pedig ez sikerült is, hiszen a különálló változat nagyjából a GeForce GTX 1050 típussal, annak erejével vethető össze, míg a minden bizonnyal integrált kivitelben, az Adler Lake-P, vagyis a cég 12. generációjának laptopokba szánt képviselőivel együtt, azok részeként érkező példány némileg szerényebb összetétellel, 256 helyett már csak 96 feldolgozóegységgel jelenik meg a különböző konfigurációkban, bár azt is érdemes megjegyezni, hogy még ezen asztali és laptopos chipek kapcsán sem ismerünk minden részletet.

A DG2 megjelenése mindenképpen előrelépést jelent majd az Intel számára, amely ezzel egy jóval kedvezőbb pozícióból folytathatja majd a versenyfutást.

Listázás a fórumban