Újrahasz­nosítják a műanyagot a PC-gyártók

Újrahasz­nosítják a műanyagot a PC-gyártók

2021. június 30. 09:24, Szerda
A jelenség az elmúlt hónapokban figyelhető meg.

A The Register brit magazin írta meg, hogy egyre több számítógép-gyártó igyekszik újrahasznosítani a műanyagokat. Ez nem feltétlenül annak köszönhető, hogy a vállalatok hirtelen ökológiai élharcosok lettek, hanem annak, hogy kezdenek kifogyni a nyersanyagokból.

Az Acer például egy teljes mértékben újrahasznosított műanyagra épülő termékcsaládot dobott piacra. A Lenovo közölte, hogy már egy ideje minden esztendőben több millió kilogramm műanyagot hasznosít újra. Míg a Dell 2030-ig azt akarja elérni, hogy a termékei legalább 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készüljenek. Mindenesetre azzal az érintett társaságok is pontosan tisztában vannak, hogy a környezettudatosságot a fogyasztók jól fogadják.

Az IT-iparban a műanyagot számos dologra használják, többek között a nyomtatott áramkörök gyártásához, a chipek csomagolásához, a kábelek szigetelésére, kábelkötegelők készítésére és számos más komponens előállításához. A műanyaghiány elsősorban a koronavírus-járványra vezethető vissza, mivel a karanténintézkedések miatt a logisztikai láncok megszakadtak, és az időszakosan leállított, vagy csökkentett kapacitásra hangszerelt üzemeket időbe telik újraindítani. Emellett az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban volt egy hidegbetörés, ami a texasi chipgyárak leállításától kezdve az építőiparon át rengeteg ágazatot érintett. Jelen esetben egy évente 7 millió tonna műanyagot gyártó üzem kiesése zavarta meg a piacot.

A fentiektől függetlenül valószínűsíthető, hogy ha normalizálódik a helyzet, a gyártók jelentős része akkor is megmarad a műanyagok újrahasznosításánál. Ez ugyanis most bevált és hosszú távon akár olcsóbb is lehet, mint a műanyagok hagyományos beszerzése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások