Csökkenhetnek a memóriaárak

Csökkenhetnek a memóriaárak

2021. augusztus 12. 15:52, Csütörtök
Jelentős fordulat következhet be a piacon.

A felhasználók és a vállalatok is minden bizonnyal örülni fognak annak a trendnek, amely egyre inkább körvonalazódik a memóriapiacon és amely megfordítja az elmúlt éveket jellemző folyamatot. A TrendForce piackutatói ugyanis azt prognosztizálják, hogy a következő hónapokban megfordul majd az eddigi trend és az év végétől csökkenni kezdenek a memóriaárak. A jelenség elsősorban a Windows 11 bevezetésének lesz köszönhető, amely jelentős mértékben növelni fogja az asztali és a hordozható számítógépek eladási számait.

A szakemberek rámutattak arra a fontos tényezőre is, hogy az OEM-gyártók raktárai tele vannak memóriachipekkel és -modulokkal, mert azok korábban az áremelkedések és a koronavírus-járvány, illetve annak elhúzódása miatt alaposan bevásároltak, de jelenleg kicsi a kereslet és egy idő után fontos lesz kiszórni a felhalmozott árukészletet. Erre pedig kiváló alkalmat kínál majd a Windows 11 operációs rendszerrel kiadott asztali és hordozható számítógépek értékesítése a karácsony előtti hónapokban és az ünnepekkor.

A piackutatók egyébként még az idei esztendő harmadik negyedévére 5 százalékos áremelkedést jeleztek előre - az első negyedévi 5 és a második negyedévi 23-28 százalékos növekedés után, de az év utolsó három hónapjára már 5 százalékos árcsökkenést prognosztizáltak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások