A lájkok és a megosztások keményebb online véleményekhez vezetnek

A lájkok és a megosztások keményebb online véleményekhez vezetnek

2021. augusztus 21. 18:28, Szombat
A közösségi médiában megszólaló felhasználók megtanulnak élesebben fogalmazni.

A Yale Egyetem munkatársai az aktuális tanulmányukban kimutatták, hogy a lájkok és a megosztások gyakran csak olajat jelentenek a tűzre az internetes felháborodások esetében. Amennyiben valaki egy durva hangvételű bejegyzést lájkol vagy megoszt, azzal sok esetben hozzájárul ahhoz, hogy az azt nyilvánosságra hozó személy a jövőben még radikálisabb hozzászólással jelentkezzen.

A szakemberek megállapították, hogy a Facebook, a Twitter és a többi közösségi platform jelentős mértékben felerősítik az internetezők felháborodását. A hatás a legerősebben azoknál a személyeknél figyelhető meg, akik politikai szempontból visszafogottnak számítanak. Az ok egyszerű: a radikalizálódásra pont ők a legfogékonyabbak. William Brady, a tanulmány fő szerzője kiemelte, hogy ennek az az oka, hogy a közösségi médiaoldalakon lévő hangvétel könnyen meg tud változni.

Ő és a kollégái többek között azt vizsgálták, hogy a Twitteren tapasztalható felháborodásoknak milyen jeleik vannak és emellett ellenőrzött kísérletekben azt tesztelték, hogy a portálok algoritmusai díjaznak-e bizonyos szavakat. Így sikerült először kimutatni, hogy bizonyos felhasználók valóban egyre élesebben fogalmaznak a közösségi honlapokon.

Brady és Molly Crockett pszichológus professzor összesen 7331 személy 12,7 millió Twitter-üzenetét tanulmányozták. Kiderült, hogy egy tweetre sokkal több lájk és válasz érkezett, ha abban radikális vagy felháborodott vélemény szerepelt. Crockett hozzátette, hogy a politikailag visszafogott emberek vagy azok, akiknek ilyen barátaik vannak, sokkal erősebben reagálnak olyan jelzésekre, amelyek felerősítik a felháborodásukat. Az eredmények jelentős mértékben befolyásolhatják a közösségi platformok szabályozásával kapcsolatos jövőbeli vitákat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások