Közelebb jutottunk az önfenntartó fúzióhoz

Közelebb jutottunk az önfenntartó fúzióhoz

2021. szeptember 5. 14:33, Vasárnap
Az amerikai kutatók nagy áttörést értek el, a plazmából már több energiát nyertek ki.

A fúziós energia kutatása terén időről-időre mi is beszámolunk a fontosabb előrelépésekről, az év elején például arról írtunk, hogy 20 másodperc az új rekord, ami azt jelezte, hogy van esélyünk a tartós használatra. Most egy amerikai csapat adott hírt arról, hogy elérték az úgynevezett gyújtási pontot, a kísérlet során pedig több energiát nyertek ki, mint amennyit felhasználtak.

Az év eleji új rekord után néhány hónappal a brit illetékesek jelentették be, hogy tízszeres csökkenést értek el a komponenseket érő hőmennyiség kapcsán, ami komoly segítséget jelenthet a jövőben. Az amerikaiak eközben folyamatosan dolgoztak saját megoldásukon, a Lawrence Livermore National Laboratory által üzemeltetett National Ignition Facility (NIF) most pedig arról számolt be, hogy (a több mint 60 éven át tartó munka után) elérték az úgynevezett gyújtási pontot, amely a folyamat önfenntartó jellegét, annak kialakítását jelenti, ennek során ugyanis a reakció ellensúlyozza a hővesztést, vagyis nincs szükség külső energia felhasználására a hatalmas hőmérséklet fenntartása érdekében.

A kutatók 20 nanoszekundumon keresztül bombázták az erre kijelölt apró gömböt lézernyalábokkal, ők ugyanis a lézerrel kontrollált erőmű fejlesztésén dolgoznak. A mostani kísérlet során nyolcszor jobb eredmény értek el a tavaszi tesztekhez képest, a 2018-as rekordhoz képest pedig már 25-szörös az előrelépés, ami jelzi a munka eredményességét. A rendelkezésre álló adatok alapján 250 kilojoule energiát fektette be a folyamatba, amelyből viszont már egy jóval nagyobb mennyiséget, 1,3 megajoule-t nyertek ki, amivel ismét komoly tapasztalatra tettek szert – a hangsúly ezen kísérletek során a nyereségen van, vagyis a folyamat hossza, annak időtartama kevésbé számít fontos szempontnak.

A szakemberek folytatják a munkát, a cél a folyamat további tökéletesítése, ami valószínűleg szintén évekig tart majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások