Betiltotta a kriptovaluta-tranzakciókat Kína

Betiltotta a kriptovaluta-tranzakciókat Kína

2021. szeptember 28. 08:36, Kedd
Bűncselekménnyé nyilvánították a kereskedelmet, ezzel komoly csapást szenvedett el a virtuális fizetőeszközök piaca.

A Kínai Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) listája alapján az ázsiai országban már 2019 áprilisában felmerült, hogy teljesen betiltanák a bitcoin-bányászatot. Idén májusban azután több vállalat is úgy döntött, hogy leállítja vagy más államokba helyezi át a digitális pénz-termelését. A Kínai Nemzeti Bank (PBC) bejelentette, hogy mostantól minden kriptovaluta-tranzakció illegálisnak minősül és tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek. A külföldi tőzsdéknek is megtiltották, hogy kínaiaknak kínáljanak digitális pénzekkel összefüggő szolgáltatásokat.

A PBC álláspontja szerint a kriptovaluták "megzavarják a gazdasági és a pénzügyi rendet" és "illegális és bűnügyi tevékenységek", például szerencsejátékok, csalások, piramisjátékok, pénzmosások és lopások megvalósítását könnyítik meg. A közleményben név szerint szerepet a bitcoin, az ether, és a TEDA, s a bank nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a virtuális fizetőeszközök nincsenek a legális valutákkal megegyező jogi státuszban. Miután pedig nem legálisak, így nem is szabad őket a piacon valutaként alkalmazni. Különösen érdekes, hogy a közlemény aláírói között összesen 10 ügynökség szerepel, köztük a Kínai Kibertér Adminisztráció (CAC), a Legfelsőbb Népbíróság (SPC), a Legfelsőbb Népi Ügyészség (SPP) és a Közbiztonsági Hivatal (PSB), tehát már a bűnüldöző szerveket is bevonják az intézkedések betartásába.

Végül az anyag kitért minden olyan tevékenységre a digitális pénzekkel kapcsolatban, amelyek szintén tilosak. A csoportba tartoznak a virtuális valuták cseréjét lehetővé tévő üzletek, a kriptovaluták eladása és vásárlása, a virtuális fizetőeszközök tranzakcióival kapcsolatos szolgáltatások biztosítása, a token-kibocsátások finanszírozása, s maguk a digitális pénz-tranzakciók.

Listázás a fórumban