150 milliárd dollárt fektet be a következő tíz évben a Micron

150 milliárd dollárt fektet be a következő tíz évben a Micron

2021. november 3. 10:33, Szerda
A gyártó nem épít üzemet Európában.

Sanjay Mehrotra, a Micron vezetője bejelentette, hogy a konszern a következő tíz esztendőben összesen 150 milliárd dollárt ruház be többek között új létesítmények felépítésébe, valamint a kutatás-fejlesztésbe. Ugyanakkor a vetélytársaikkal ellentétben nem akarnak európai gyárat vagy gyárakat létrehozni. Új üzemek kizárólag Ázsiában és Amerikában épülnek majd fel, ott, ahol most is jelen vannak.

Európa ennek ellenére fontos az amerikai gyártó számára, azonban elsősorban kutatási helyszínként. A menedzser ezt azzal indokolta, hogy a kontinensen képzett a munkaerő. A Micron ugyanis Münchenben 140 munkatársat foglalkoztat és együttműködik többek között a BMW szakembereivel. A vállalat globális viszonylatban jelenleg a harmadik legnagyobb memóriachip-gyártónak számít, csak a Samsung és az SK Hynix előzi meg. Az előző üzleti esztendő utolsó negyedévében a Micron bevétele 8,3 milliárd dollár volt, amely 33 százalékos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest.

A cég NAND- és DRAM-chipeket készít, az utóbbiakból szerzi a bevétele közel háromnegyedét. Mehrotra közölte, hogy a legjobb időszak még előttük áll és a memóriachip-üzlet gyorsabban fog növekedni, mint az ipar többi területe. Ezért biztos volt abban is, hogy a beruházásaik megtérülnek. Az aktuális üzleti évben 11-12 milliárd dollárt akarnak új gépek beszerzésére és új létesítmények létrehozására fordítani. Mehrotra rámutatott, hogy ők az egyetlen gyártó, amely NAND- és DRAM-chipeket egyaránt készít, ezért komoly támogatást kért az amerikai kormánytól. Az ok egyszerű: az USA-ban lévő gyártási költségek 45 százalékkal nagyobbak, mint az Ázsiában lévők. Emellett a német autóipar megrendeléseire akarnak támaszkodni, az ügyfeleik között már most megtalálhatók a BMW, a Daimler és a Continental.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások