Börtönbe kerülhetnek a Nintendo-hackerek

Börtönbe kerülhetnek a Nintendo-hackerek

2021. november 7. 19:49, Vasárnap
A népszerű módosításokat áruló csapat egyik vezetője bűnösnek vallotta magát.

A Nintendo leginkább saját konzoljai, valamint az azokon futó játékok kapcsán szerepel lapunk hasábjain, nemrég például arról számoltunk be, hogy az online előfizetés két platformmal bővült ki. Most egy külsős modder-csapat került a hírekbe, miután annak egyik prominens tagja a bíróságon bűnösnek vallotta magát.

A napokban közzétett hosszabb írások a Team Xecuter 51 éves, kanadai illetőségű tagjára fókuszálnak, aki nemcsak hackerként tevékenykedett, hanem a csapaton belül a webes jelenlétért, a népszerűsítésért, valamint az eladásokért és a támogatásért volt felelős. A tavaly a Nintendo által elindított bírósági perben a gyártó azt kifogásolta, hogy a külsős fejlesztők olyan szoftveres és hardveres eszközöket tettek folyamatosan elérhetővé (és hirdették azok érdekes jellemzőit), amelyek lehetővé tették a konzolok beépített másolásvédelmének és DRM-funkciójának megkerülését, ezzel pedig a játékosok egy része a szokásos díjak megfizetése nélkül fért hozzá a készülékeken futó alkotásokhoz.

A csapat a maga részéről éveken át népszerűsítette saját megoldásait, azonban ennek során igyekeztek azt kihangsúlyozni, hogy a kütyük elsősorban azok dolgát könnyítik meg, akik a konzolokat általános célú eszközként szerették volna használni, vagyis nem kifejezetten a játékok védelmének megkerülése volt a cél. Ennek azonban ellentmond, hogy ez utóbbi kapcsán licencdíjat szedtek be, a promotálás során pedig számos alkalommal kiemelték a másolásvédelem elleni trükkök hatékonyságát, vagyis jól látható módon azok érdeklődésére számítottak, akik kifejezetten ilyen célból szerettek volna egy külső módosítást beszerezni. A Nintendo panaszában elhangzott, hogy a népszerű fejlesztésekkel dollármilliókra tettek szert, amit alátámaszt, hogy a most megkötött kompromisszumban a GaryOPA néven ismert személy 4,5 millió dollárt fizet a japán cégnek, emellett pedig legfeljebb 10 év börtönbüntetéssel néz szembe.

A kompromisszum révén a kanadai hacker 2 vádpontban ismerte el magát bűnösnek, cserébe a másik 9 pontot ejtették – utóbbiak között nemzetközi pénzügyi csalás is szerepelt, ami nyilván még komolyabb szankciókat vonna maga után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások