Több rekordot is megdönt a NASA Nap-szondája

Több rekordot is megdönt a NASA Nap-szondája

2021. november 23. 17:55, Kedd
Minden korábbinál gyorsabban és a Naphoz közelebb suhan majd a Parker Solar Probe.

A NASA évekkel ezelőtt indította útnak értékes eszközét, amelynek elsődleges feladata a Naprendszer belső régiójának, azon belül is a Nap részletes, hosszú időn át tartó vizsgálata. A szonda most ismét felgyorsít, ezzel pedig mind a sebesség, mind pedig a csillagtól mért távolság kapcsán új rekordot állít fel.

Az amerikai űrügynökség hivatalos blogbejegyzésében arról olvashatunk, hogy a Parker október közepén sorrendben ötödször közelítette meg a Vénuszt, ismét ezen bolygót használva az újabb felgyorsításra, bár a kezdeti időszakban a sebesség még picit csökkent. A szonda összesen 7 alkalommal használja fel a Nap kísérőjét erre a célra, ezúttal azonban ismét rekorddöntést láthatunk majd, hiszen november 21-re tizedik alkalommal kerülünk ismét közelebb a Naphoz. Az átsuhanás során a távolság mindössze 8,5 millió kilométerre csökken, miközben a sebesség eléri majd a másodpercenkénti 163 kilométert (ami óránként csaknem 587 ezer km-nek felel meg). Az újabb szakasz során további adatokat gyűjtenek be a Naphoz közeli régióban található napszélről, amelyet a por megfigyelése egészít ki.

Ez utóbbi kapcsán a szakemberek megjegyzik, hogy a por sűrűsége jóval nagyobb a korábban vártnál, ezért izgatottan lesik az újabb eredményeket. Fontos, hogy ilyen közel még egyetlen eszköz sem merészkedett a Naphoz, viszont a csapat tagjai biztosak abban, hogy a Parker kellő módon védett a por- és egyéb részecskék ellen, amelyek a hatalmas sebesség miatt méretes plazmafelhőket generálnak. A FIELDS névre keresztelt műszerrel a plazma elektromos töltését figyelik meg, de ugyanígy figyelmet fordítanak a Naphoz közeli elektromos- és mágneses mezőkre, egyben felmérve az óriási porfelhő belső szerkezetét és eloszlását. A WISPR-kamera ezzel egy időben a távolabb lévő porrészecskéket és az azok által visszavert fényt kapja lencsevégre, de a navigálásban is segít, hiszen ez utóbbiban a távoli csillagokat, azok pozícióját használják fel, folyamatosan a Nap felé tartva a hőpajzsot.

2023 nyarán és 2024 novemberében újabb rekordot állít majd fel a szonda, akkor a sebesség még a mostaninál is jóval nagyobb lesz.

Listázás a fórumban