A használt eszközök enyhíthetik a chiphiány hatásait

A használt eszközök enyhíthetik a chiphiány hatásait

2021. november 25. 09:28, Csütörtök
Az elmúlt hónapokban felértékelődtek a használt számítógépek, okostelefonok és más készülékek.

Egyre többen jönnek rá, hogy nem kell egyből új mobilt venni ha a kijelző karcos lett, vagy az akkumulátor a sok száz feltöltési ciklus után megadja magát - erről számolt be Kilian Kaminski, a Refurbed nevű platform társalapítója. Ügyfeleik viselkedése megváltozott az elmúlt időszakban és nőtt a kereslet a felújított termékek iránt. Ugyanakkor a chip- és az általános nyersanyaghiány miatt a piaci szereplők is más szemmel kezdenek nézni a régebbi eszközökre, amelyekből értékes chipeket és különböző anyagokat nyerhetnek ki.

Augustin Becquet, a European Refurbishment Association (EUREFAS) nevű szakmai szövetség elnöke hozzátette, hogy a jelenség azért is érthető, mert általában a vállalatoknak nincs szükségük nagy tételben új nyersanyagokra vagy chipekre. A szükséges mennyiség pedig kinyerhető például a régebbi számítógépekből és okostelefonokból.

Az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a felújított régebbi iPhone készülékekre, de a pontos számok nem ismertek. A chiphiány korlátozza az új iPhone-ok gyártását. Tim Cook vezérigazgató októberben közölte, hogy a szállítási láncok megszakadása és a koronavírus kitörések miatti csökkenő eladások 6 milliárd dolláros bevételcsökkenést okoznak ebben a szegmensben. Ezzel szemben a régebbi modellekkel és felújított termékekkel kereskedő forgalmazók nem szembesülnek alkatrészhiánnyal.

Egyre több gyártó, például az Apple és a Samsung is beveszi a régebbi modelleket, amelyeket azután felújít vagy újrahasznosít, hogy kinyerje azokból az értékes nyersanyagokat. Az üzleti modell része, hogy újra garanciálissá válik a termék, és persze jóval olcsóbb, mint egy vadonatúj. Ettől függetlenül a felújított termékek piaca nagyon szűk, és ugyan régóta releváns alternatíva a környezettudatos fogyasztók számára, kirobbanó növekedés sem várható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások