Karácsony előtt rajtol el a James Webb

Karácsony előtt rajtol el a James Webb

2021. december 3. 15:56, Péntek
Kisebb malőr miatt csúszik néhány napot a fellövés, ez lehet az utolsó halasztás.

A James Webb-űrteleszkóp kapcsán hosszú éveken keresztül újabb és újabb gondokról számolhattunk be, így volt ez tavaly is, amikor arról írtunk, hogy tovább csúszik a fellövés dátuma. Most végre nagyon közel vagyunk a rajthoz, amelyet azonban egy kisebb baleset előzött meg.

A NASA hivatalos blogjában tették közzé a napokban, hogy az eddig 10 milliárd dollárba kerülő teleszkóp már Francia Guyana területén van, amikor azonban a mérnökök lassan, fokozatosan csatlakoztatni akarták azt a rakéta felső fokozatában helyet kapó komponenshez, az egyik rögzítőelem váratlanul leoldódott, emiatt pedig komoly vibráció érte a teljes eszközt. Tekintettel arra, hogy a korábban, a szállítás teljes ideje alatt felszerelt speciális érzékelőket a helyszínre érkezést követően eltávolították, a vibráció pontos erejét és az általa okozott esetleges károkat nem tudták gyorsan felmérni, így külön bizottságot hoztak létre erre a célra, a mérnökök pedig további teszteket futtattak le, hogy meggyőződjenek a nagyobb galiba elkerüléséről.

A két nappal később megjelent újabb bejegyzésben már arról olvashatunk, hogy szerencsére nem történt semmilyen baj, a teleszkóp tehát megfelelő állapotban van a fellövéshez. A néhány napos csúszás után tehát valószínűleg már nem lesz újabb halasztás, így a James Webb december 22-én valóban elindulhat, ezzel pedig egy nagyon hosszúra nyúlt időszak zárulhat le. Ezt követően indulhat a valódi munka, az Univerzum részletes vizsgálata, amelynek révén számos izgalmas és érdekes eredményt kapunk majd meg.

A startért a francia Arianespace a felelős, a tervek szerint az üzemanyag 10 napig tartó feltöltése december 5. körül zárul majd le, ezt követi majd az utolsó fázis, majd pedig maga a fellövés.

Listázás a fórumban