Az USA-ban is támadják az ARM-nVidia üzletet

Az USA-ban is támadják az ARM-nVidia üzletet

2021. december 3. 19:26, Péntek
Európa után a tengerentúlon is célkeresztbe került a chiptervező cég felvásárlása.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 40 milliárd dolláros tranzakció keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Október végén kiderült, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az üzletet és legkésőbb 2022. március 15-ig meghozza a végső döntését az ügyben. Ezután november közepén Nadine Dorris brit digitális miniszter arra utasította a Competition and Markets Authority (CMA) nevű helyi fogyasztóvédelmi és versenyhivatalt, hogy átfogó versenyjogi vizsgálatot folytasson le a felvásárlás tekintetében.

Most az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) jelezte, hogy megtámadja a tranzakciót. A testület az indoklásában arra hivatkozott, hogy az ARM tervezett átvétele fékezheti az innovációt. Az aggodalmak között szerepel, hogy az nVidia a jövőbeli ARM architektúrákat az eddiginél jobban ötvözheti a saját termékeivel, ez pedig ártana bizonyos ARM-ügyfelek versenypozíciójának a piacon.

Az nVidia visszautasította ezeket az aggályokat, míg az FTC osztotta azokat. A bizottság ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az üzlet lehetővé teheti az nVidia számára, hogy a versenytársait tisztességtelen módon hátrányos helyzetbe hozza. Ez a veszély fenyeget többek között az autókba integrált asszisztensrendszerek és a felhőszolgáltatásokhoz fejlesztett processzorok esetében. Az is felmerült, hogy a felvásárlással az nVidia az egyes konkurensei bizalmas információihoz is hozzájuthat. Továbbá fennáll a veszélye annak, hogy a chipek árai is nőhetnek és a fogyasztók is rosszabb termékekhez juthatnak.

Az nVidia szóvivője a hírre reagálva közölte, hogy meg akarják mutatni, hogy a felvásárlás erősíteni fogja a piaci versenyt és az iparnak is előnyös lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások