2033-ra vezetik ki a 2G-t és 3G-t a britek

2033-ra vezetik ki a 2G-t és 3G-t a britek

2021. december 14. 14:20, Kedd
Ezzel már részben a hatodik generációs technológia várható érkezésére készülnének fel.

A brit illetékes hatóság nemrég árulta el, hogy a szigetországban megmaradhat a telefonfülkék egy része, ami némileg érdekes döntésnek minősíthető, hiszen más államokban már a teljes kivezetés mellett döntöttek. Most a régebbi mobilos elérések, az ezeket lehetővé tévő hálózatok elhagyásáról szóló elképzelést tették közzé, eszerint még több, mint egy évtized van hátra a búcsúig.

Az Ofcom a napokban közölte, hogy sikerült megállapodniuk a négy legnagyobb mobilszolgáltatóval (Vodafone, EE, Virgin Media O2, valamint Three) a 2G és a 3G kivezetésének céldátumáról, ennek értelmében pedig ezen koros technológiákat legkésőbb 2033-ig kell majd teljesen eltüntetni az ország területéről. Az anyagban megemlítik, hogy az egyes cégek ennél korábban is elvégezhetik a munkát, a fenti dátum tehát az abszolút utolsó időpontot jelenti majd számukra, ami azért tűnik nagyon fontosnak, mert addigra várható a 6G megjelenése, a teljes kivezetéssel tehát komoly frekvenciatartományok lesznek felszabadíthatók, ezeket pedig a hatodik generációs platform, valamint az 5G és 6G hálózataira támaszkodó önvezető autók, drónok és egyéb (VR- és AR-)eszközök megfelelő támogatására alkalmazhatják.

Mindenképpen érdemes megjegyezni a fentiek kapcsán, hogy a részletes menetrend még egyik vállalat esetében sem született meg, ennek főbb pontjairól tehát csak a későbbiekben döntenek majd. A teljes kivezetés a fentiek mellett az energiaszektorra fókuszáló vállalatok számára is fontos mérföldkő lesz, ez utóbbiak a különböző okosmérők és egyéb eszközök bevetésével készülhetnek majd fel az új időszakra, ami nyilván számos további területet érint majd jelentős mértékben. A régebbi készülékeket birtokló felhasználóknak mindenesetre nem kell sietniük, a 2033-ig tartó periódusban bőven lesz idejük lecserélni azokat, bár ezt az adott típusok rövidebb életciklusa amúgy is kikényszeríti majd.

Hazánkban egyelőre a 3G kivezetése zajlik, ezt ugyanis már nagyon kevesen veszik csak igénybe – a 2G viszont hosszabb ideig velünk marad, ezt továbbra is egyfajta biztonsági tartalékként (illetve egyes területeken, így a vasúti közlekedésnél, szükséges komponensként) használhatjuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások