Nagyobb magasságra juttatja fel a Starlink műholdjait a SpaceX

Nagyobb magasságra juttatja fel a Starlink műholdjait a SpaceX

2022. február 24. 08:44, Csütörtök
A vállalat módosította az eddigi pályára állítási stratégiáját.

A SpaceX február elején egy napkitörés miatt elveszített 49 műholdat, amelyek nem tudták elérni a működési magasságukat és végül elégtek a légkörben. A Space News írta meg, hogy azért, hogy ilyesmi a jövőben ne történhessen meg újra, a cég úgy döntött, hogy módosítja a pályára állítási stratégiáját. Eddig a berendezéseket 200 kilométeres magasságba juttatták fel, az új magasság 330 kilométer. A műholdaknak innen kell önállóan elérniük a több mint 500 kilométeres működési magasságukat.

A társaság eddig azért ragaszkodott a 200 kilométeres magassághoz, mert így több műholdat szállíthatott egy rakétával, 49-et a mostani 46 helyett. 330 kilométeren a berendezések jobban védve vannak a napkitörések hatásaival szemben, viszont jobban ki vannak téve annak a veszélynek, hogy űrszemétté válnak. Ráadásul, ha a startnál hibák jelentkeznek, akkor hosszabb ideig tarthat, amíg lezuhannak és elégnek a légkörben.

A SpaceX-nek jelenleg 1500 működő műholddal rendelkezik a világűrben, a Starlink projekt végül összesen 30 000 berendezésből fog állni.

A napokban vált ismertté, hogy a Grazi Műszaki Egyetem Tudásközpontja és az Osztrák Tudományos Akadémia Világűrkutató Intézetének munkatársainak által kifejlesztett új rendszernek köszönhetően jobban előrejelezhetők lesznek a napkitörések és azok erőssége.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások