A Starlink műholdjai miatt támadják Elon Muskot Kínában

A Starlink műholdjai miatt támadják Elon Muskot Kínában

2021. december 28. 16:50, Kedd
Európa után az ázsiai nagyhatalom is bírálta a folyamatban lévő projektet.

A SpaceX társasághoz tartozó Starlink eddig 1800 műholdat juttatott fel a világűrbe és összesen 12 000 műhold pályára állítását tervezi, ehhez közel 10 milliárd dollárt invesztált a projektbe. Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője nemrég azt mondta, hogy a koordináció hiánya miatt Elon Musk és a SpaceX harc nélkül szerezheti meg a világűrt, mert de facto saját szabályokat dolgoz ki és alkalmaz. Az USA nem fogja megállítani az üzletembert, mert bizonyos gazdasági szektorok dominanciájában, illetve annak kialakításában nemzetbiztonságilag is érdekelt.

Kína panaszt nyújtott be az Egyesült Nemzetek Szervezeténél amiatt, mert a Tiangong nevű űrállomása majdnem összeütközött a Starlink műholdjaival. A The Guardian rámutatott, hogy júliusban és októberben is sor került egy-egy olyan esetre, amikor a műholdak veszélyesen közel kerültek a Tiangonghoz. Peking most felszólította az ENSZ-t, hogy emlékeztesse az Amerikai Egyesült Államokat a világűrrel kapcsolatos tevékenységeket szabályozó szerződés betartására. A dokumentum kimondja, hogy az aláíró országoknak "nemzetközi felelősséget kell viselniük" a világűrben végzett tevékenységükért. Ez egyaránt vonatkozik az egyes kormányok, valamint a SpaceX és az ahhoz hasonló szervezetek által végrehajtott missziókra.

A BBC mindezt azzal egészítette ki, hogy a kínai internetes hálózatokban, például a Weibón élesen kritizálták Elon Muskot. A felhasználók többek között azt írták, hogy a műholdak "amerikai világháborús fegyverek" és "Musk is egy új fegyver, amelyet az amerikai kabinet és a katonaság fejlesztett ki".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások