Veszélyes kártyavárat jelentenek a kriptovaluták

Veszélyes kártyavárat jelentenek a kriptovaluták

2022. április 26. 23:53, Kedd
Értékük heves fluktuációja miatt teljesen alkalmatlanok a pénz szerepének betöltésére. Nem ismétlődhet meg a Vadnyugat és a 2008-as pénzügyi válság.

Fabio Panetta, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja a Columbia Egyetemen mondott beszédet, amelyben rámutatott a kripto-finanszírozás átláthatóságának a hiányára és az azzal összefüggő pénzügyi stabilitási kockázatokra. A szakember a kripto-vagyontárgyakat "spekulatív vagyonértékeknek" nevezte, amelyek "a társadalomnak nagy károkat okozhatnak" és ezért gyorsabb és szigorúbb szabályozást sürgetett. Panetta a kripto-finanszírozással kapcsolatos tevékenységeket a 19. századi Vadnyugathoz hasonlította és azokat az "állami ellenőrzésen túli digitális aranyláznak" minősítette. Szerinte az, hogy a bitcoin megbízható pénz legyen, egyelőre csak álom.

"A kriptovaluták átutalása órákat vehet igénybe. Az árak vadul fluktuálnak. Az anonimnak szánt tranzakciók megváltoztathatatlan nyomot hagynak. A kriptotulajdonosok nagy többsége közvetítőre támaszkodik, annak ellenére, hogy a decentralizált pénzügyi szférában hisz. El Salvadorban - amely az első ország, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint - a fizetések hagyományos, központilag kezelt pénztárcán keresztül történnek. A kriptoeszközök instabilitást és bizonytalanságot idéznek elő, pontosan az ellenkezőjét annak, amit ígértek. "

Az EKB igazgatósági tagja attól tart leginkább, hogy egy kripto-lufi a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetheti. A kripto-piac most nagyobb, mint a másodlagos jelzálogpiac, amely a nagy pénzügyi válságot kiváltotta és hasonlóan felívelő a dinamikája. Persze az amerikai másodlagos jelzálogpiaci krízissel ellentétben a hagyományos bankok és nyugdíjalapok nem függenek a kriptovaluta-befektetésektől. "Az emelkedő árakat a közösségi médiában megjelenő hírek és befektetési tanácsok táplálják, amelyek kiemelik a múltbeli áremelkedéseket és olyan jellemzőket, mint például a mesterséges szűkösség, hogy gerjesszék a kimaradástól való félelmet. Ennek eredményeként sokan fektetnek be anélkül, hogy megértenék, mit vásárolnak."

Panetta szerint a kockázatok korlátozott megértése, a kapzsiság és a törvényhozók felé végzett intenzív lobbimunka az egekbe emeli a kockázatokat és lassítja a szabályozást. A piramisjátékokhoz hasonlóan ez a dinamika csak addig folytatódhat, amíg a befektetők egyre nagyobb száma véli úgy, hogy az árak tovább fognak emelkedni. Amint a lelkesedés eltűnik, a buborék kipukkan. A döntéshozók nem követhetik el ugyanazt a hibát, mint a pénzügyi válság idején és nem várhatnak arra, hogy mikor durran ki a lufi. Nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy csak akkor ismerjék fel, hogy mennyire állandósult a kripto-kockázat a pénzügyi rendszer számára.

Kiemeli, hogy a kriptovaluták értéke egyszerűen túlságosan ingatag ahhoz, hogy a pénz három funkcióját betöltsék: a csereeszközt, az értéktárolót és az elszámolási egységet. Egyetlen helyen szorította ki a hagyományos valutákat, a bűnözői és terrorista tevékenységeknél. A zsarolóvírus-támadók általában kriptofizetést követelnek és ezek a pénzek adóelkerülésre vagy szankciók megkerülésére is felhasználhatók. Például Észak-Korea az elmúlt néhány évben aktívan próbált kriptovaluta-szakértőket toborozni, és Oroszországban az elmúlt hetekben szintén megnőtt a használati volumen.

Mindazonáltal elismeri, hogy a társadalomnak szüksége van digitális eszközökre, és ha a hivatalos szektor – központi bankok és az egyéb szereplők – nem elégíti ki ezt az igényt, akkor mások lépnek közbe. Fel kell gyorsítani a nagykereskedelmi pénzügyi infrastruktúra fejlesztését, gyors lakossági fizetési rendszereket kell létrehozni és fel kell készülni a jegybanki digitális valuták kibocsátására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások