170 000 IT-szakember hiányzik Orosz­országból

170 000 IT-szakember hiányzik Orosz­országból

2022. június 24. 16:37, Péntek
Nagyon sok programozó menekült el, ezért leépítenék a külföldi szakértők foglalkoztatásának bürokratikus akadályait.

Az elmúlt hónapokban az orosz kutatóintézetektől és vállalatoktól magasan képzett kutatók, informatikusok, fejlesztők, mérnökök és tanárok tízezrei távoztak. Szergej Plugotarenko, a Russian Association of Electronic Communications (RAEC) nevű szervezet igazgatója márciusban kijelentette, hogy a nemzetközi szankciók, valamint az IT-óriáscégek és a nyugati internetes platformok kivonulása miatt a hónapban több mint 50 000 IT-szakember hagyta el átmenetileg vagy végleg Oroszországot. A legvonzóbb áttelepülési célpontnak Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Örményország, Georgia, illetve a délkelet-ázsiai és a balti országok számítanak. Később kiderült, hogy az IT-ágazat szövetsége azzal számol, hogy további 70 000-100 000 szakember követheti az eddig kivándoroltak példáját.

Most ismertté vált, hogy Oroszországban jelenleg 170 000 informatikai szakember hiányzik. Az ok a tömeges elvándorlás, amely az Ukrajna elleni háború kezdetét követte. Igor Zubov orosz belügyminiszter-helyettes a Föderációs Tanács, vagyis az orosz parlament felsőházának ülésén azt mondta, hogy a kereslet szintjét a szakértők körülbelül 170 ezerre becsülik, míg az ágazatban foglalkoztatottak száma körülbelül egymillió fő.

Jevgenyij Prigozsin, egy nagy internetes kutatási ügynökség tulajdonosa a múlt héten nyíltan felszólította a kormányt, hogy tegyen valamit a tehetségek külföldre áramlásának megállítása érdekében, és akár pénzbírsággal vagy utazási korlátozással is sújtsák azokat, akik alapos ok nélkül mondanak fel állásukból. Menekülő orosz fiatalok arról számoltak be, hogy kihallgatták őket a repülőtéren, de az illetékes Digitális Fejlesztési Minisztérium határozottan visszautasította, hogy akadályozzák az emberek külföldi cégekhez való költözését.

A közösségi médiában közvetített találkozón Zubov a nyugati szankciókat jelölte meg az elvándorlás okaként és elismerte, hogy a szakemberek egyes országokba történő elvándorlása "jelentős" volt. (Az Oroszországnak hátat fordító fejlesztők nyilatkozatai szerint legalább ilyen erős indok a diktatúra egyre erőszakosabb fellépése mindenki ellen, aki nem úgy gondolkodik, ahogy az állam szeretné.) A politikus a hiány pótlásához arra kérte a Föderációs Tanácsot, hogy támogasson egy olyan jogalkotási kezdeményezést, amely megkönnyítené a külföldi informatikai szakemberek számára a tartózkodási engedélyek megszerzését Oroszországban. Zubov törvénytervezete értelmében azok, akik programozóként vagy informatikusként szeretnének az államban élni és dolgozni, hamarosan sokkal kevesebb bürokráciával esélyt kaphatnak erre.

Az iparág a következő hónapokban az összes magasan képzett szakember akár harmadát is elveszítheti, ami a nyújtott szolgáltatások romlásán és annak más ágazatokra gyakorolt hatásán keresztül általános visszaeséshez fog vezetni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások