A kriptovaluták reklámo­zásának tiltását kéri az ENSZ

A kriptovaluták reklámo­zásának tiltását kéri az ENSZ

2022. július 16. 00:34, Szombat
A szervezet ugyanakkor elismerte, hogy a virtuális fizetőeszközöknek vannak előnyeik.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) azt javasolta, hogy a fejlődő országok tegyenek határozott lépéseket a kriptovaluták ellen, figyelmeztetve az iparág szabályozásának hiányával kapcsolatos kockázatokra. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által nyilvánosságra hozott All that glitters is not gold: The high cost of leaving cryptocurrencies unregulated című jelentésben a szervezet elismerte, hogy a digitális pénzeknek a kockázataik mellett vannak előnyeik, azonban rámutatott, hogy azokat messze meghaladják a hátrányaik. Az UNCTAD ezért azt javasolta, hogy a fejlődő országok tiltsák be a bitcoin-reklámot és minden kriptovaluta-pénztárcának és -tőzsde számára előírták a regisztrációt a szabályozó testületeknél. Az ENSZ további ajánlásai közé tartozik a virtuális fizetőeszközökkel bonyolított tranzakciók adóztatása, a pénzintézetek digitális eszközbirtoklásának a megtiltása, valamint a kapcsolódó szolgáltatások felajánlása az ügyfeleknek.

Penelope Hawkins közgazdász, az UNCTAD vezető gazdasági ügyekkel foglalkozó munkatársa kifejtette, hogy ezeknek az ajánlásoknak semmi közük a kriptovaluták jóváhagyásához vagy elutasításához. Tény, hogy a virtuális fizetőeszközök társadalmi kockázatokat hordoznak magukban, ezért minden magas kockázati szinttel vagy spekulatív eszközzel rendelkező pénzügyi termékre vonatkozó követelményeknek kell vonatkozniuk rájuk. A jelentés készítői úgy vélik, hogy a digitális pénzek nem csak azért jelenthetnek veszélyt a pénzügyi stabilitásra, mert illegális tevékenységekre használják azokat.

Rohan Gray, a Willamette Egyetem Jogi Karának docense, aki az ENSZ digitális valutákkal kapcsolatos tanácsadójaként dolgozik, szintén kiemelte, hogy az iparág szabályozásának hiánya utat nyit a kriptovaluta-csalások előtt. Gray szerint a virtuális fizetőeszközök ökoszisztémája még nem érett, így azt lehetővé tenni, hogy az iparág agresszívan megjelenjen a piacon olyan, mintha „egy új rákgyógyszert népszerűsítenének, amely végzetes lehet”.

Az ENSZ nyomatékosan ajánlotta a fejlődő országoknak, hogy alakítsanak ki saját fizetési rendszert és vizsgálják meg az állami stablecoinok, vagyis a hagyományos valuták árfolyamához kötött értékű és ezáltal nagy árfolyam-ingadozásoktól mentes virtuális fizetőeszközök létrehozásának a lehetőségét. Gray hangsúlyozta, hogy a kormányoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy a digitális pénzek elveszítik értéküket a központi banki digitális valutákhoz képest. A jelentés megemlítette Kína sikeres kezdeményezését is a digitális jüan létrehozására, miközben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezzel párhuzamosan Kínában betiltották a kriptovalutákat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások