Bennfentes kereskedelem sújtja a kriptovaluta-ágazatot

Bennfentes kereskedelem sújtja a kriptovaluta-ágazatot

2022. augusztus 22. 10:06, Hétfő
Az elmúlt években az olyan virtuális fizetőeszközök, mint a bitcoin vagy az ethereum egyre inkább a pénzügyi piac állandó szereplőivé váltak. A bankok is pénzt akarnak keresni a digitális spekulációs őrületből, az árak azonban vadul ingadoznak, amint azt a legutóbbi összeomlás ismét megmutatta. A kisbefektetők újra és újra súlyos veszteségeket szenvednek el. Az olyan szabályozó hatóságok, mint a Fed, ezért nyomás alatt állnak, hogy bezárják a kriptopiac szabályozási kiskapuit.

A Ester Felez Vinas és Talis Putnins professzorok, valamint Luke Johnson PhD-hallgató, a Sydney-i Műszaki Egyetem pénzügyi kutatói azt állítják, hogy a kriptovaluta-ágazatban a bennfentes kereskedelem "rendszerszintű" és a jelenség a Coinbase nevű platformot is erősen érinti. A szakemberek becslései alapján csak a népszerű oldalon minden negyedik tőzsdei jegyzést érinthetett bennfentes kereskedelem az elmúlt négy esztendőben.

Felez Vinas, Putnins és Johnson arra a következtetésre jutottak, hogy a bennfentes kereskedelem 2018 szeptembere és 2022 májusa között a virtuális fizetőeszközök 10-25 százaléka esetében volt jellemző és legalább 1,5 millió dollár jogtalan nyereséget eredményezett. "Megállapításaink olyan eseteket azonosítanak, amelyekért még nem történt felelősségre vonás" - közölték a szakértők. Álláspontjuk szerint az ilyen hírek elriasztják a potenciális befektetőket és hátráltatják a digitális pénzek fejlődését.

A kutatók 146 Coinbase-jegyzést vizsgáltak meg különböző időpontokban azért, hogy rendellenes kereskedési mintákat keressenek. A folyamat során "bizonyítékot találtak a kriptovaluta-piacokon folytatott szisztematikus bennfentes kereskedelemre", mivel az elemzésük "jelentős árfolyam-emelkedést mutatott ki a hivatalos tőzsdei bejelentések előtt, hasonlóan a tőzsdei bennfentes kereskedelem üldözött eseteihez. A felfutás egészen a tőzsdei bejelentésig tart, ahol a piacra kerülő új információk és a hírre reagáló kereskedők miatt drágulást tapasztalunk." Az eredményeik arra utaltak, hogy a kriptotőzsdéken széles körben elterjedt a bennfentes kereskedelem, így a hagyományos pénzügyek egyik legsúlyosabb bűne már a virtuális fizetőeszközök is jelen van.

A kutatási eredmények alig néhány héttel egy olyan eset után születtek, amelyben az amerikai szövetségi ügyészek vádat emeltek egy Coinbase-menedzser ellen, aki a tőzsdén bevezetendő új digitális pénzekkel kapcsolatos információkat adott át egy testvérének és barátjának, s ezzel több mint egymillió dolláros hasznot tett zsebre. Az illető ezt követően megpróbált elmenekülni az Amerikai Egyesült Államokból.

A kutatási eredményekkel kapcsolatban azonban kritikus hangok is elhangzottak. Egy névtelen szakértői forrás azt mondta a Decryptnek, hogy a tanulmány "elhamarkodott következtetéseket" von le anélkül, hogy egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatna. A Coinbase szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy "hihetetlenül komolyan" veszik a vádakat és keményen dolgoznak annak biztosításán, hogy "minden piaci szereplő ugyanazokhoz az információkhoz férjen hozzá".

A közelmúltban más bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos vádak is napvilágra kerültek. Az OpenSea korábbi termékigazgatóját, Nathaniel Chastaint bennfentes kereskedelemmel gyanúsították meg, az amerikai igazságügyi minisztérium csalás és pénzmosás miatt emelt vádat. A gyanú szerint előzetesen tudott arról, hogy mely NFT-gyűjtemények fognak megjelenni az OpenSea honlapján, és állítólagosan előzetesen vásárolt eszközöket ezekből a gyűjteményekből személyes anyagi haszonszerzés céljából.

És ahogy a kutatók és a törvényhozók tovább vizsgálják a kriptoipart, lehetséges, hogy ez a fellépés csak a kezdet. Az amerikai jegybank (Fed) óva intette a pénzügyi cégeket a kriptotranzakciókkal kapcsolatos túlzott eufóriától. A bankoknak előzetesen tájékoztatniuk kell a szabályozó hatóságot terveikről és nem szabad egyszerűen belevágniuk az ilyen jellegű projektekbe. Az amerikai jegybank rámutatott, hogy a feltörekvő üzleti terület lehetőségeket kínál, de kockázatokat rejthet a fogyasztóvédelem és a pénzügyi piacok stabilitása szempontjából. Ezért a pénzintézeteknek mindenképpen előzetesen ellenőrizniük kell, hogy a kriptotranzakciók jogszerűek-e.

A német pénzügyi felügyelet, a Bafin is kritikusan szemléli a bankvilág kriptovilágba való betörését. Raimund Röseler, a hatóság vezető bankfelügyelője a Handelsblattnak adott interjúban elmondta: "Az intézményeknek csak olyan üzletet szabadna kötniük, amelyhez értenek - és az a gyanúm, hogy a hitelintézetek túlnyomó többsége nem ismeri eléggé a kriptoeszközöket. Hasonlóképpen, a bankok belépése is végzetes hatással járna." A pénzintézetek belépése a bitcoin és más virtuális fizetőeszközökkel való kereskedésbe azt a hamis benyomást keltheti, hogy a kriptovaluták stabil befektetések vagy akár az állami betétbiztosítás hatálya alá tartoznak. "Ha az intézmények kriptotermékeket akarnak kínálni, fontos lenne, hogy nagyon vaskos figyelmeztetésekkel lássák el ezeket a termékeket" - tette hozzá Röseler.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások