Először fizetett importált termékekért kripto­valutával Irán

Először fizetett importált termékekért kripto­valutával Irán

2022. augusztus 10. 10:48, Szerda
A közel-keleti állam új megoldást alkalmazott az ellene hozott szankciók kijátszására.

A Tasnim hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni kereskedelmi minisztérium végrehajtotta az első sikeres, tízmillió dollár értékű tranzakciókat, amelynek keretében Teherán digitális pénzekkel fizetett az országba importált árucikkekért. A műveletre azért volt szükség, hogy Irán így játszhassa ki az ellene hozott szankciókat - mindezt a Reuters írta meg.

A közel-keleti állam eddig is olcsó, támogatott árammal ösztönözte a virtuális fizetőeszközök bányászatát és ez a tevékenység az országban a jövőben még inkább erőre kaphat. Irán most használt először kriptovalutákat az importált árucikkek kifizetésére és ezáltal a szankciók kijátszására, azonban Teherán ősztől széles körben használja majd a digitális pénzeket hasonló célokra. Irán 2018 augusztusa óta nem vásárolhat amerikai dollárt és ez a döntés jelentősen megnehezíti a közel-keleti állam számára a nemzetközi kereskedelmet.

"Ezen a héten sikeresen lezajlott az első, tízmillió dollár értékű, kriptovalutákkal ellentételezett importmegrendelés. Szeptember végére a kriptovaluták és az okos szerződések (blokklánc-alapú szerződések) használata a célországokkal folytatott kereskedelemben nagymértékű lesz" - jelentette ki Alireza Peymanpak, az iráni kereskedelemfejlesztési szervezet (TPO) elnöke. A nyilatkozatból ugyanakkor nem derül kit egyértelműen, hogy melyik kriptovalutáról van szó.

A közel-keleti állam tavaly áprilisban bejelentette, hogy lehetővé teszi a bankok számára a helybeli bányászok által termelt kriptovaluták használatát. Az iráni központi bank már 2020 októberében kiigazította a szabályozását, azóta a bányászok államilag támogatott energiaforrások segítségével termelhetnek kriptovalutákat. A kutatások szerint tavaly az összes bitcoin mintegy 4,5 százalékát Iránban bányászták, amiért az olcsó áramellátás a felelős. A jelentések szerint főként kínai felhasználók hoztak létre bányafarmokat Iránban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások