Szabályozza a kripto­valutákat Dél-Afrika

Szabályozza a kripto­valutákat Dél-Afrika

2022. augusztus 5. 16:55, Péntek
Az iparágat meg akarják erősíteni, de a digitális pénzek hivatalos elfogadása fel sem merül.

A Dél-afrikai Nemzeti Bank (SARB) helyettes vezetője, Kuben Naidoo megerősítette, hogy az ország a következő 12-18 hónapban kriptovaluta-törvényeket fog bevezetni. Egyetlen digitális pénzt sem fognak előnyben részesíteni és nem tervezik e fizetőeszközök valutaként való besorolását sem. Mindez azt jelenti, hogy a kriptovalutákkal nem lehet majd semmit sem vásárolni.

Naidoo kiemelte, hogy nem áll szándékukban a digitális pénzeket fizetőeszközökként szabályozni, mert erre elfogadóhely híján nincs is igény: nem lehet bemenni egy boltba és vásárolni azokkal valamit. Ehelyett az a véleményük, hogy szükség van a kriptovaluták szabályozására és a fősodorba való bevonásukra, de úgy, hogy az azokat körülvevő őrület és a befektetővédelem szükségessége egyensúlyban legyen. Az üzletember nem véletlenül hangsúlyozta az utóbbit, ugyanis a befektetővédelem fontosságát tavaly a dél-afrikai Africrypt kriptotőzsde esete mutatta be. Az alapítók elmenekültek a mintegy 70 000 bitcoint tartalmazó ügyfélbetétekkel, a tőzsde felhasználói pedig a szabályozás hiánya miatt nem rendelkeztek valódi védelemmel.

Naidoo hozzátette, hogy a digitális pénzek körüli felhajtástól eltekintve a központi bankok világszerte tanulmányozzák az ágazatot. Meg akarják érteni, hogy a folyamatban lévő szabályozási erőfeszítések mellett a blokklánc-technológia hogyan válhat a pénzügyi rendszer hasznára. Megjegyezte azt is, hogy egyes virtuális fizetőeszközök valódi technológiai előrelépéseket hoznak, amelyek egyszerűsíthetik például az átutalásokat. Pénzügyi termékként a kriptovaluták az ország Pénzügyi Hírszerző Központja (FIA) alá tartoznak majd. Az ügynökség segítségével a kormány nyomon fogja követni a digitális eszközök felhasználását olyan bűnökre, mint a pénzmosás, az adóelkerülés és a terrorizmus finanszírozása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások