Elárverezték Steve Jobs Apple-1 számítógépét

Elárverezték Steve Jobs Apple-1 számítógépét

2022. szeptember 1. 17:28, Csütörtök
A szakember által készített gép 677 000 dollárért kelt el egy aukción.

Ritka hardverdarabot árverezett el az RR Auction amerikai online aukciósház: az első Apple számítógép, az Apple-1 prototípusát. A készülék 677 196 amerikai dollárért kelt el, egy San Franciscó-i gyűjtő vásárolta meg. A számítógép egykor Steve Jobs tulajdona volt és egyszer maga a konszern társalapítója is használta.

1976-ban Jobs és társa, Steve Wozniak megtervezte azt a prototípust, amelyen később az Apple-1 alapult. Az áramköri lapot nem sokkal később bemutatták Steve Terrell informatikai üzletembernek, aminek köszönhetően az Apple megkapta a cég történetének első nagy megrendelését. Az Apple-1-ből akkoriban 50 darabot gyártottak. Röviddel később megjelent a piacon az utódja, az Apple-2.

"E nélkül az áramköri lap nélkül [...] ma nem lenne Apple-1" - írta a honlapján az RR Auction. Körülbelül 30 évvel ezelőtt a prototípus gazdát cserélt és Jobs maga adta oda az előző tulajdonosnak.

A számítógép eredetiségének biztosítása érdekében az aukciósház szakértőkkel konzultált, és régi Polaroid-fotókat hasonlított össze a készülékkel. A gyanú szerint a számítógép Jobs teszteszközeként szolgálhatott, mivel néhány alkatrész hiányzott, azokat minden bizonnyal további Apple 1 modellek építéséhez használták fel.

"Kevés olyan ritka vagy történelmi jelentőségű Apple-lelet van, mint ez az Apple-1 prototípus" - mutatott rá a cég az aukció leírásában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások